open-navfaktor-logo
search
Predstavnici klubova
U Parlamentu FBiH sutra ponovo o rješenjima za deblokadu, HDZ nije dostavio svoje prijedloge
O rješenjima koja bi mogla dovesti do deblokade procesa u Federaciji Bosne i Hercegovine, razgovarat će se i sutra u Parlamentu Federacije BiH u Sarajevu, rekao je za Faktor Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
14.12.2021. u 11:55
get url
text

Sastanku koji je svojevrstan nastavak onog koji je održan 10. decembra, prisustvovat će predstavnici klubova iz Zastupničkog i Doma naroda FBiH, SDA, DF, SDP, HDZ, SBB, NiP. Sastanku bi trebalo da prisustvuju i predstavnici Delegacije Evropske unije.

Čavara neće da potpiše 

Podsjećanja radi, otklanjanje blokada u FBiH znači imenovanje novog predsjednika i potpredsjednika FBiH, a potom nove Vlade FBiH, a na osnovu rezultata izbora koji su održani 2018. godine. Opstrukcije ovih procesa dolaze od HDZ-a, a rezultat su da još u Federaciji imamo Vladu FBiH koja je imenovana 2015. godine.

Deblokiranje znači i popunjavanje Ustavnog suda FBiH, a što opstruira sadašnji predsjednik Federacije Marinko Čavara, kadar HDZ-a. Čavari je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) prije nekoliko mjeseci dostavilo listu sa imenima sudija kojima bi se popunio Ustavni sud FBiH, ali on to neće da potpiše, a potom dostavi Domu naroda FBiH.

Nakon prvog sastanka u Parlamentu FBiH klubovi stranaka bili su dužni dostaviti svoje prijedloge za deblokadu Federacije BiH Zaimoviću.

- Nekoliko stranaka je dostavilo prijedloge za izmjene prije svega Ustava FBiH, u vezi s definisanjem članova Ustava koji sada omogućavaju blokade koje se trenuto dešavaju, sa konkretnim prijedlozima rješenja. Mi ćemo sutra razmatrati te prijedloge u istom sastavu kakav je bio u petak. I evo nadam se da će doći do prijedloga rješenja - rekao nam je Zaimović.

Upitali smo da li je HDZ dostavio svoje prijedloge za uklanjanje blokada u FBiH.

- Do jučer u podne, a što je bio rok, HDZ nije dostavio svoje prijedloge deblokade Federacije BiH, kako je bilo dogovoreno - govori Zaimović.

VEZANI TEKST - Kratina o sastanku u Parlamentu: Za deblokadu FBiH treba mijenjati Ustav, ko je podržao stavove HDZ-a

Sporost donošenja zakona u Domu naroda FBiH 

Jedan od prijedloga na sastanku održanom 10. decembra bio je iznalaženje mehanizma da zakoni koji se donesu na Zastupničkom domu FBiH ne smiju čekati više od mjesec da se stave na dnevni red Doma naroda FBiH. Odnosno, rečeno je da ne moraju svi zakoji koji se donesu na Zastupničkom domu ići na usvajanje u Dom naroda, već samo oni koji predstavljaju vitalni nacionalni interes.

- Kada je u pitanju moj stav u vezi s ovlastima ili nadležnosti Doma naroda FBiH, smatram da Dom naroda treba da raspravlja o pitanjima koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa, a ne da bude drugi zakonodavni organ u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dakle, to je suština. Dom naroda FBiH jeste tu da zaštiti vitalne nacionalne interese, a ne da bude drugi zakonodavni organ i zbog takvog rješenja imamo i sporosti u donošenju zakona, usvajanju nekih drugih akata koji su bitni za život u Federaciji BiH - rekao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.