open-navfaktor-logo
search
Klubovi stranaka
Kratina o sastanku u Parlamentu: Za deblokadu FBiH treba mijenjati Ustav, ko je podržao stavove HDZ-a
Rješenja koja bi mogla dovesti do deblokade procesa u Federaciji, klubovi u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dužni su danas poslati predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću, kazala je za Faktor Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH. To je bilans razgovora o otklanjanjaju blokada FBiH koji su 10. decembra vođeni u zgradi Parlamenta FBiH u Sarajevu a kojem su prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni Hercegovini.
13.12.2021. u 13:48
get url
text
Alma Kratina

Podsjećamo, zbog blokada HDZ-a u Federaciji nakon izbora 2018. godine nisu imenovani predsjednik i potpredsjednici Federacije, a potom i nova federalna vlada, već imamo Federalnu vladu koja je imenovana 31.5.2015. godine. Sadašnji predsjednik FBiH Marinko Čavara, kadar HDZ-a, blokira imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH.

Ništa spektakularno 

- U petak smo imali sastanak, organizator je bio Mirsad Zaimović. Ovaj put je on pozvao predsjednike klubova u svom kapacitetu na sastanak da kažu svoje viđenje mogućih mehanizama za odblokadu procesa u Federaciji. I mogu vam reći da nismo očekivali ništa spektakularno, osim da svi potvrde svoje stavove koji su toliko različiti da je teško o bilo čemu konsenzus imati. Znači, HDZ, SDA , SBB, DF, SDP, NiP svi su bili tu, rekli su svoje mišljenje u vezi s deblokadom Federacije i mogućnosti da se ovakve situacije više ne ponove, a odnosi se na izbor Vlade FBiH, predsjednika FBiH, potpredsjednika, dinamika donošenja odluka u Domu naroda i zakona. I ono što je izrečeno nije moglo biti lišeno političkih stavova jer su to politička pitanja i mi smo na kraju sastanka, pošto se nije mogla donijeti nikakva informacija koja bi ustvari značila da je bilo nekog rezultata sa sastanka, dogovorili da danas dostavimo Zaimoviću svoje prijedloge viđenja deblokade FBiH - kazala nam je Kratina.

Dodaje kako je jedan od prijedloga izmjena Ustava Federacije BiH.

- Uglavnom svi se lokalno slažu da je neophodno ovdje izmijeniti Ustav FBiH kako bi se deblokiralo ovo što je sada blokirano. Znači, da se izmijeni na način, ako se u određenom vremenu ne izabere Vlada FBiH ili ne da prijedlog od onog koji to treba da uradi, za predsjednika i potpredsjednika FBiH, da se kroz amandman na Ustav FBiH odredi rok u kojem će se krenuti dalje u taj proces. Pojašnjenja radi, ako ne daju klubovi naroda u Domu naroda FBiH za predsjednika i potpredsjednika FBiH prijedloge, prvo da se utvrde sankcije za takvo ponašanje, a nakon toga da se vidi kroz Ustav šta se može uraditi da se nakon sankcija za one koji nisu uradili ponovo daju prijedlog za predsjednika i potpredsjednike. Dakle, da ne mora cijeli klub, nego da se odredi jedna kvota iz kluba koja će imati legitimitet da predloži to - objašnjava Kratina.

Čavara neće da potpiše imenovanje sudija 

Kaže kako je DF predložio rješenja i kada je riječ o državnom nivou.

- Dali smo prijedlog u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH i amandmana na Ustav BiH, isti je princip. Ako se ne izabere Vijeće ministara BiH u roku mjesec, koliko treba, da se prvo utvrdi sankcija za onog ko to nije uradio, a obavezan je po Ustavu i zakonu, a onda da se nađe kroz amandman na Ustav mehanizam da proces dalje teče. Isto i za sudije Ustavnog suda FBiH. Evo sada kod Marinka Čavare stoje imena ljudi koje je VSTV (koji je ovlašten da napravi listu za popunu Ustavnog suda FBiH sudija) donio i prije nekoliko mjeseci Čavari na sto dostavio, a on predsjednik FBiH neće dalje da potpiše, niti da daje Domu naroda FBiH za saglasnost - ukazuje Kratina.

Kaže da su se na sastanku održanom 10. decembra pokušali fokusirati na mehanizme kroz koje bi se utjecalo, izmjene Ustava FBiH i amandmane na Ustav, kroz koje bi se ovakvi procesi u perspektivi onemogućili.

Čolpa i SBB o biranju članova Predsjedništva BiH 

- Naravno HDZ se s tim ne slaže, oni ne žele to. Mi također želimo redukciju Doma naroda u smislu da isključivo Dom naroda tretira vitalni interes, a ne da svi zakoni prolaze kroz Dom naroda. Naravno, Dom naroda se s tim ne slaže jer su u takvim političkim odnosima, vi ne možete očekivati od takvih sastanaka da će polučiti rezultatom. Uglavnom, svi smo ponovo rekli svoje stavove, a oni su javnosti poznati. S tim što su SBB i zastupnik Nihad Čolpa, za kojeg ne znam u kojem svojstvu je on tu bio, uglavom jedini dali podršku HDZ-u u stavu da jedan narod drugome ne treba da bira člana Predsjedništa Bosne i Hercegovine i u tom svjetlu su diskutovali. Na kraju je dogovoreno da svi mi konkretne načine za debokadu FBiH stavimo na na papir i uputimo Zaimoviću, a što smo mi iz DF-a i učinili - kazala je Kratina.

VEZANI TEKST - U ponedjeljak moguća konkretna rješenja za deblokadu vlasti FBiH

Kratina dodaje kako je bilo poželjno, ali nije učinjeno, da se utvrdi mehanizam, odredi barem rok koliko vremena smije proći od donošenja zakona na Zastupničkom domu FBiH do njegovog stavljanja na dnevni red Doma naroda FBiH.

- Poslušali su to svi, ali nije bilo volje da se nešto konkretno uradi. A da jeste, ovi iz Doma naroda ne bi mogli više kaskati sa donošenjem zakona. Suštinska stvar su i ingerencije Doma naroda, uvesti restrikciju jer što će svi zakoni ići na Dom naroda FBiH kojim se ne štiti vitalni interes - govori Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.