open-navfaktor-logo
search
Svečanost
U spomen na 22 hiljade boraca: Na Slanoj Banji otkriven spomenik tuzlanskim brigadama Armije RBiH
AUTOR: J. B.
16.05.2024. u 13:38
get url
text
Otkrivanje spomenika na Slanoj Banji
Otkrivanje spomenika na Slanoj Banji
FOTO: J. Bojić
Na Slanoj Banji u Tuzli danas je otvoren spomenik jedinicama koje su branile Bosnu i Hercegovinu od agresije u periodu od 1992. do 1995. godine. Kroz tuzlanske jedinice prošle su 22 hiljade boraca, a branili su najveću slobodnu teritoriju u Republici BiH.
- Na spomen-obilježju je devet jedinica u rangu brigade, a iza toga stoji stoji 22.000 boraca koji su prošli kroz našu 25. dviziju Armije RBiH. Od prošle godine, 16. maja obilježavamo Dan tuzlanskih jedinica, kada se prisjećamo se svih naših boraca na datum kada je formirana 1. tuzlanska brigada, prva brigada u Armiji RBiH - kaže Redžep Muratović, predsjednik Organizacionog odbora Dana tuzlanskih jedinica.
Na spomeniku se nalazi devet ploča na kojima su natpisi MUPRBiH, Opštinski štab TO (5. OG), 1. tuzlanska brigada, 2. slavna tuzlanska brugada, 3. tuzlanska brigada, 115. brigada Zrinski, Mješoviti artiljerijski divizion, Inženjerijska brigada Tuzla i 251. lahka brigada.
Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić danas je otkrio spomenik zajedno s predstavnicima boračkih organizacija Grada Tuzle, a istakao je da će nas ovo obilježje ponovno uvezati da svakog 16. maja obilježavamo Dan tuzlanskih jedinica.
- Veoma je bitno da imamo jedinstveno obilježavanje ovog dana i da se na taj način zahvalimo patriotama, onima koji su položili živote, dali dijelove svoga tijela, onima koji su kasnije demobilisani, ali i svim građanima koji su proživjeli golgote tokom agresije - rekao je Lugavić.
Bivši komandant Drugog korupusa Armije RBiH, general Sead Delić, rekao je danas da je sretan i ponosan jer su ostvareni svi strateški ciljevi iz perioda agresije na BiH.
- Sačuvali smo opstojnost države, stvorili smo Oružane snage i uvjete da se više nikada ne ponovi 1992. godina. Ponosan sam na omladinu i sjećanje na naše šehide i poginule borce i što se na ovaj način evociraju uspomene na najznačajniji period u novijoj historiji BiH. Ovaj dan je poseban po tome što je na današnji datum stvorena prva brigada Armije RBiH, poseban je i po tome što su kompletni potencijali sjeverositočne Bosne stavljeni u funkciju odbrane BiH i što smo pokazali odlučnost da, bez obzira na žrtve, nećemo biti ničiji robovi - rekao je general Delić.
dan-tuzlanskih-jedinica
FOTO:
J. Bojić
1 od 7
left-arrowright-arrow
Nas svečanosti u Tuzli danas se obratio i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je i sam bio pripadnik 2. korpusa Armije RBiH, a poslije rata i njegov komandant.
- Moramo nastaviti čuvati slobodu u BiH. Moramo nastaviti razvijati demokratiju na način da u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i širom BiH ima mjesta za sve njene građane. Ono što je vrlo važno, ovakva prilično složena država BiH u budućnosti treba biti pojednostavljena, a to je obaveza sadašnjih generacija i naše djece. Ovi krajevi su pokazali da u jednom prostoru mogu živjeti ljudi različitih vjera, običaja, takva je BiH i za takvu smo se ovdje borili - poručio je Lendo.
Svečanost na Slanoj Banji uveličalo je i 300 učenika tuzlanske Osnovne škole Jala, koji su plesali uz pjesmu "Samo da rata ne bude".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.