open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
U UKC-u Tuzla uspješno obavljene transplantacije jetre i rožnice
AUTOR: Fena
24.04.2024. u 14:53
get url
text
FOTO: UKC Tuzla
Kadaveričnom donacijom organa, 23. aprila ove godine, u Bosni i Hercegovini je napravljen značajan korak u implementaciji projekta transplantacijske medicine. U saradnji timova Kantonalne bolnice Zenica, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla obavljene su transplantacije jetre i rožnice.
Eksplantaciju jetre u Kantonalnoj bolnici Zenica samostalno je obavio multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dok je transplantacija u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla urađena uz superviziju doc. dr. Danka Mikulića i doc. dr. Jadranke Pavičić Šarić iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba.
Rani postoperativni tok pacijenata se odvija u skladu sa urađenim operativnim procedurama i pacijenti su trenutno hemodinamski stabilnog stanja.
Direktor JZU UKC Tuzla Šekib Umihanić kaže da je model domaće i međunarodne saradnje rezultirao pozitivnim uspjesima. Transplantacija jetre, urađena tokom jučerašnjeg dana, pokazatelj je da transplantacija kao vid liječenja ostaje jedan od prioritetnih projekata u tuzlanskom centru.
- To je prva urađena transplantacija jetre od 2021. godine. Nadam se da će projekt transplantacije organa i tkiva doživjeti zamah, te da će broj obavljenih transplantacija u narednom periodu biti mnogo veći. Za nas je projekt transplantacije od izuzetnog značaja, jer osim što pacijentima nudimo novu šansu za život, unapređenjem transplantacijske medicine radimo i na razvoju svih medicinskih procedura - istakao je Umihanić.
U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju Klinike za hirurgiju i Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za očne bolesti, a doprinos obavljanju spomenutih transplantacija dali su i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Bolničke apoteke, Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu i Sektora za tehničke poslove.
Univerzitetski klinički centar Tuzla izražava zahvalnost članovima porodice donora, ali i kolegama, supervizorima iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba, kao i pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona koji su službenom pratnjom organa doprinijeli bržem transportu istih što je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja - saopćila je Služba za komunikacije JZU UKC Tuzla.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.