open-navfaktor-logo
search
Lud, zbunjen...
U ZOI'84 zaboravili na lift "BX": Trebao biti otvoren sredinom decembra, šta kaže direktor Mehić
I u novoj skijaškoj sezoni ljubitelje zimskih sportova na Bjelašnici dočekuju redovi za liftove i nerviranje umjesto uživanja u spuštanju na olimpijskoj ljepotici.
16.01.2022. u 10:11
get url
text

Iako su iz ZOI'84 najavljivali velike projekte, kao i da će dupli "BX" lift biti izgrađen do sredine decembra, to se nije još desilo.

VEZANI TEKST - Bjelašnica krcata skijašima, bez poštivanja epidemioloških mjera

- Identifikovali smo izgradnju duplog "BX" lifta kao prioritet, te već u maju 2021. pripremili svu potrebnu tehničku dokumentaciju. Zbog brojnih administrativnih procedura sa radovima smo mogli započeti tek u oktobru. Preuzeli smo rizik i zajedno sa kompanijom Doppelmayr, najpoznatijim svjetskim proizvođačem liftova u svijetu, krenuli sa izgradnjom duplog "BX" lifta prije dva mjeseca. Završetak radova bio je planiran za 15. decembar 2021. godine, ali velike količine snježnih padavina koje nisu uobičajene za početak decembra, otežale su i prolongirale završetak radova. Tim ZOI'84 ulaže maksimalne napore da dupli "BX" lift učini dostupnim skijašima do kraja ove godine – rekao je ranije u izjavi za medije Jasmin Mehić, direktor ZOI'84.

Danas je 16. januar 2022. godine i "BX" lift još nije završen. Iako smo Mehića podsjetili na njegove ranije izjave, on čak tvrdi da će lift biti otvoren tri mjeseca ranije nego što planirano.

- Nije, Boga mi, probijen rok, nego je tri mjeseca prije urađeno. Mi smo ugovor potpisali 10. oktobra i ljudi su rekli rok je proljeće, a kako smo svi spremni da rizikujemo, onda ćemo ga graditi najesen. Oni su završili tri ili četiri mjeseca prije roka. Ugovornom obavezom je trebalo biti na proljeće, a završili smo ga prije. U ponedjeljak ili utorak "BX lift" će biti pušten u rad – rekao je za Faktor Jasmin Mehić.

VEZANI TEKST - Skijaši nezadovoljni: U nedjelju na Bjelašnici radio samo jedan lift, skijanje na Igmanu tek od naredne subote

Da je ovaj lift trebao odavno biti u funkciji potvrđuje i izjava Aldina Smajkana, rukovodioca službe za marketing, komercijalne poslove i nabavku ZOI'84, koju je dao za Faktor 13. decembra.

- Izvođač radova za "BX" lift ima rok do 25. decembra, a mi planiramo da to bude i prije. Nadamo se da će sve biti gotovo u narednih 10 dana – rekao je tada Smajkan.

Ostaje pitanje da li će ovo obećanje biti ispunjeno i da li će naredni vikend ljubitelji skijanja konačno moći uživati na Bjelašnici, a ne u redovima za liftove čekati i više od sat vremena.

Ministarstvo privrede KS u toku 2021. godine potpisalo je sporazume sa ZOI'84 za sufinansiranje projekata izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcije postojećeg sistema transporta na Bjelašnici i Igmanu, prvu fazu izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate, te sufinansiranje realizacije projekta "Dječijeg snježnog parka".

Za ova tri projekta Ministarstvo izdvaja skoro 3,5 miliona KM, dok će za nabavku ratraka Ministarstvo izdvojiti dodatnih 1,5 milion KM.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.