open-navfaktor-logo
search
Tri sata pregovora
Učitelji ubijedili Vladu HNK da su potplaćeni, formira se komisija za iznalaženje rješenja
Nakon štrajka upozorenja prije mjesec i najave generalnog štrajka početkom drugog polugodišta, Vlada HNK je napokon prihvatila njihov zahtjev za održavanje sastanka o povećanju koeficijenata za plaće
14.01.2020. u 18:08
get url
text

Nakon tri sata pregovora u kantonalnoj vladi o problemima koeficijenta za obračun plaća učiteljima u osnovnim školama, postignuto je samo da su pregovarači shvatili da su učitelji potplaćeni. 

Nakon štrajka upozorenja prije mjesec i najave generalnog štrajka početkom drugog polugodišta, Vlada HNK je napokon prihvatila njihov zahtjev za održavanje sastanka o povećanju koeficijenata za plaće.

Na sastanku su prisustvovali premijer Vlade HNK Nevenko Herceg, resorni ministar Rašid Hadžović, ministar finansija Adnan Faladžić, te predsjednik sindikata osnovnih škola koje djeluju po
hrvatskom planu i programu u HNK Slavko Lauš i predsjednik sindikata osnovnih škola koje rade po bosanskom planu i programu Omer Tipura.

- Pregovori su bili otvoreni, transparentni i ohrabruje da su po prvi put shvatili ozbiljnost situacije u kojoj se osnovno obrazovanje nalazi- rekao je Lauš.

Upozorio je kako je deset godina koeficijent nepromijenjen te da do sada nije bilo sluha u razgovorima i pregovorima. Lauš je dodao i kako odluka o štrajku ostaje na sindikatu, no i kako bi štrajkom, 20 hiljada učenika ostalo bez nastave.

Portparol Vlade Pero Pavlović istaknuo je kako su u Vladi svjesni kako se radi o složenoj i finansijski vrlo zahtjevnoj problematici, te potvrdio da je dogovoreno da se formira komisija koje će pronaći rješenje za ovaj problem.

- Zadaća komisije bit će izrada kompletne analize stanja u oblasti osnovnoga obrazovanja i predlaganje konkretnih, realno mogućih i održivih rješenja- istaknuo je Pavlović.

Plaća je od prvog dana Nove godine povećana za pet posto po Kolektivnom ugovoru i to svim korisnicima budžeta HNK-a. Osigurana su sredstva za naknade za prijevoz, te za isplatu pravosnažnih sudskih presuda. Obavezali su se u Vladi i na povećanje plaće od pet posto kroz iduće tri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.