open-navfaktor-logo
search
Većinom glasova
Udar na državu: NSRS usvojio zakonske akte kojim se osniva entitetski VSTV i oduzima imovina BiH
Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću bh. entiteta Republika Srpska usvojen je danas većinom glasova zastupnika pozicije na sjednici u Narodnoj skupštini RS-a održanoj u Banjoj Luci i predstavlja direktan udar na državu Bosnu i Hercegovinu, njen pravosudni sistem i Dejtonski mirovni sporazum.
10.02.2022. u 14:55
get url
text

Također, usvojen je i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti što je također protivzakonit, antidržavni i antidejtonski pokušaj jednostranog prijenosa nadležnosti sa Parlamentane skupštine BiH na NSRS. Ovim zakonom entitet RS pokušava biti iznad države BiH i oduzeti joj imovinu.

Tokom današnje rasprave o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH, kazao je kako se "izlazi iz nadležnosti RS-a jer je ovo pitanje koje se treba tretirati na državnom nivou, u Parlamentu BiH".

- Ovo je udar na ustavnopravni poredak države, ovo ima elemente državnog udara - kazao je Bratić.

Današnjem glasanju nije prisustvovao veći broj zastupnika opozicije.

VEZANI TEKST - Bratić poručio srpskim zastupnicima: Pokušaj formiranja VSTV-a RS-a ima elemente državnog udara

Nacrtom zakona o VSTV-u RS-a predviđeno je njegovo osnivanje, rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uvjeti i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Obrazlažući u NSRS-u predloženi nacrt zakona u ime predlagača zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica je rekao da je Ustavom RS-a predviđeno postojanje entitetskog VSTV-a kojim je propisano da ovo vijeće osigurava samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije.

Iako su predstavnici međunarodne zajednice, kao i probosanske stranke iskazale nezadovoljstvo i protivljenje ovom antidržavnom potezu, u RS-u očigledno ne odustaju od novog udara na BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.