VEZANI TEKST - Otvorena tačka o VSTV-u Republike Srpske

- Izlazimo iz nadležnosti RS-a jer je ovo pitanje koje se treba tretirati na državnom nivou, u Parlamentu BiH. Ova tema završena je 2002. godine kada je visoki predstavnik ukinuo VSTV-a RS-a, odnosno dvije godine kasnije kada je ova nadležnost prenesena na nivo BiH.

Ovo je udar na ustavnopravni poredak države, ovo ima elemente državnog udara. Dovodi se u pitanje sigurnost BiH, donošenjem ovog zakona nastao bi haos. Također, nije u nadležnosti NSRS-a da se bavi statusom državne imovine - kazao je Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH.

Igor Žunić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) replicirao je Bratiću.

- Saglasnost RS-a o formiranju VSTV-a BiH data je uvjetno. Nemojte se pozivati na to. Mnogo toga nije ispunjeno i ovo je logičan potez - rekao je Žunić.

VEZANI TEKST - Bratić pitao na sjednici NSRS-a: Da li je Vojvodina vlasnik državne imovine ili Srbija? 

Nacrtom zakona o VSTV-u RS-a predviđeno je njegovo osnivanje, rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uvjeti i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Obrazlažući u NSRS-u predloženi nacrt zakona u ime predlagača zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica je rekao da je Ustavom RS-a predviđeno postojanje entitetskog VSTV-a kojim je propisano da ovo vijeće osigurava samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije.

Iako su predstavnici međunarodne zajednice, kao i probosanske stranke iskazale nezadovoljstvo i protivljenje ovom antidržavnom potezu, u RS-u očigledno ne odustaju od novog udara na BiH.