open-navfaktor-logo
search
Akcija SIPA-e
Uhapšeni Asim Kamber i još dvije osobe zbog izborne prevare
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas Asima Kambera, zastupnika u Parlamentu FBiH, i još dvije osobe a svi se sumnjče za krivično djelo izborne prevare.
16.09.2020. u 16:08
get url
text

Prema riječima Luke Miladinovića, glasnogovornika SIPA-e, obavljeni su pretresi na četiri lokacije u Sanskom Mostu. 

- Slobode su lišene tri osobe koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom izborna prevara. One se nalaze na kriminalističkoj obradi - kazao je Miladinović.

Među pretresenim objektima je i kuća zastupnika Kambera, iz koje su pripadnici SIPA-e izuzeli određenu dokumentaciju, mobitele, diskove i audio snimke. 

VEZANI TEKST - SIPA pretresa stanove osumnjičenih za izborne prevare

Prema nezvaničnim informacijama, osim Kambera uhapšeni su i njegov saradnik Fazir Vukalić, te sekretarka SDA Sanski Most Mirela Husić.

Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, kako bi pribavili što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela izborne prevare, počinjene tokom Općih izbora 2018. godine, a provodi se po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Asistenciju pripadnicima SIPA-e pružila je policija MUP-a Unsko-sanskog kantona. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.