open-navfaktor-logo
search
Premijer Kantona Sarajevo
Uk o sigurnosti nakon ubistva u Vilsonovom: Nadležni imaju kontrolu nad situacijom, takve stvari će se dešavati
Smatra kako policija "jako dobro" radi svoj posao, ali da se dešava propust između tužiteljstava i sudova, jer počinitelji budu pušteni.
AUTOR: N1/Faktor
19.06.2024. u 18:44
get url
text
Nihad Uk
Nihad Uk
FOTO: Damir Hodžić
Dok premijer tvrdi kako je Kanton Sarajevo predvodnik u digitalizaciji i modernizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, zdravstveni radnici Kantona Sarajevo, nezadovoljni svojim ekonomskim stanjem, najavljuju protestnu šetnju i to već sutra. O ovoj, ali i drugim temama za N1 je govorio Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.
Proces digitalizacije ne isključuje značaj zdravstvenih radnika, i obrnuto, kazao je Uk, ističući kako digitalizacija povećava kvalitet usluga za zdravstvene osiguranike, ali jednako je bitno i da su radnici u zdravstvu zadovoljni.
Nema jednokratne pomoći
Upravo zato Vlada KS je povećala koeficijent prvim kolektivnim ugovorom, i dogovor je bio da više neće biti protesta, ipak jedan od sindikata je odlučio da uđe u proteste, kazao je UK, ponavljajući kako je bitno da zdravstveni radnici budu zadovoljni.
- Mislim lično da ne postoji prostor za nezadovoljstvo među zdravstvenim radnicima, nije prošlo ni šest mjeseci otkad smo se rukovali, kazali da to važi 24 mjeseca, i Vlada će ostati iza tog dogovora - dodao je.
Na pitanje ima li šanse za nove razgovore, odgovorio je da su imenovali pregovarački tim,  da će sjesti da ih saslušaju, ali je negirao mogućnost da dođe do jednokratne isplate samo za zdravstvene radnike, "jer vlasti ne žele da prave razliku između drugih kolektivnih ugovora".
Sigurnosna situacija
Komentirajući sugurnosnu situaciju u Kantonu Sarajeva, s obzirom na nedavne slučajeve ubistva, uključujući ubistvo u Vilsonovom šetalištu, Uk je naglasio kako nadležni organi imaju kontrolu nad situacijom u Kantonu Sarajevo.
- Nažalost takve stvari se dešavaju i dešavat će se u narednom periodu. Mene zabrinjava da je to bilo usred bijela dana na prometnoj šetnici, policija je adekvatno reagovala, napadač se predao - kazao je premijer.
Smatra kako policija "jako dobro" radi svoj posao, ali da se dešava propust između tužiteljstava i sudova, jer počinitelji budu pušteni.
- Sistem treba nadograditi, ali po svemu sudeći policija jako dobro radi u sklopu svojih kapaciteta - kazao je.
Na pitanje o nedostatku policajaca u KS, Uk navodi da se radi o "sistemskom urušavanju sigurnosnog sektora proteklih decenija", gdje se nije obnavljao kadar. Najavio je više od 250 novih policajaca ove godine, izrazivši žaljenje što ovaj broj ne može biti veći zbog nedostatka tehničkih kapaciteta.
Stava je da je u Kantonu Sarajevo to itekako primamljiv poziv, primamljiviji nego za policajce u regiji.
- Mi taj problem nemamo, državne agencije imaju problem s platama i nepopularnosti tih pozicija, ali KS nema - dodao je.
Tramvajska pruga za Hrasnicu i remiza
Govoreći o izgradnji tramvajske pruge za Hrasnicu i ekonomskoj opravdanosti tog projekta, Uk je naglasio da je izrazito zadovoljan tokom projekta.
Nije se složio s komentarima o ekonomskoj neorpavdanosti projkta, naglašavajući da Hrasnica nije industrijska zona, i da je cilj napraviti naselje mjestom kvalitetnog življenja.
Negirao je i špekulacije da se cijeli projekt radi kako bi se izmjestila remiza s Otoke, a da bi tu nikle nove zgrade.
- Dosta stvari kruži zlonamjerno, to je apsolutno netačno, remiza ostaje na svom mjestu, ona ostaje i ostaće takva, preuredit ćemo je da bude lijepa društvena površina, gdje će ispod biti garaže, a iznad košarkaška igrališta - rekao je Uk. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.