open-navfaktor-logo
search
Direktorica Agencije za lijekove BiH
Ukidanje PDV-a na donirane lijekove; Grubiša: Pitanje je da li bi se tim novcem kupovali lijekovi ili nešto drugo
Meni je to teško govoriti o tome jer se vodimo onim - kvalitet, efikasnost, sigurnost, i stalno imamo pritisak veleprometnika ili proizvođača da povećavamo cijene lijekova, kaže Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH
AUTOR: A. S.
17.06.2024. u 14:25
get url
text
Šta će biti sa inicijativom zastupnice u Skupštini KS prof. dr. Fatime Gavrankapetanović-Smailbegović, koju je uputila Ministarstvu zdravstva KS da se reguliše i uredi pitanje oslobađanja od plaćanja PDV-a na donirane lijekove u BiH?
- Svjedoci smo nedostatka lijekova za onkološke pacijente i ostala teška oboljenja te ogromnu borbu tih pacijenata i traženje osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na liječenje. U uređenim sistemima, jedan dio problema rješava se kroz donaciju lijekovima. Nažalost, kod nas se na donirane lijekove plaća porez, što otežava tu vrstu pomoći našim bolesnicima. Usvajanjem ove inicijative ne bi se značajno umanjio budžet BiH, a imalo bi ogromnu korist za živote i zdravlje naših građana - kazala je Gavrankapetanović-Smailbegović.
Za ministra zdravstva KS, dr. Enisa Hasanovića, inicijativa zastupnice Stranke za BiH je dobra. Dodaje da će "da će predložiti da je Vlada KS proprati tekstom, a potom da zvaničnu inicijativu pošalju prema Vijeću ministara BiH".
Prim. mr. ph. Nataša Grubiša
Prim. mr. ph. Nataša Grubiša (SNSD), direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kaže "kako se novci nalaze u entitetskim zavodima i fondu zdravstvenog osiguranja i samo oni mogu kazati da li bi ukidanjem PDV-a na donirane lijekove smanjili liste čekanja ili proširili prava da dobiju neke druge inovativne terapije".
- Pitanje je, i ako bi se to prihvatilo, da li bi taj novac bio usmjeren na kupovinu lijekova ili nečega drugog? Meni je to teško govoriti o tome jer se vodimo onim - kvalitet, efikasnost, sigurnost, i stalno imamo pritisak veleprometnika ili proizvođača da povećavamo cijene lijekova. Međutim, mi kao regulator smo tu da štitimo interese države i definišemo maksimalnu cijenu preko koje ne bi trebalo da se ide. Naš interes je da imamo što veći broj različitih molekula prisutnih na našem tržištu i da pacijentima to bude dostupno. A dostupnost, pored kvaliteta, efikasnosti i sigurnosti, jeste i cijena lijeka. I novac od PDV-a na donirane lijekove slijeva se u kase od čega se onda kupuju lijekovi - navela je Grubiša.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.