open-navfaktor-logo
search
Gdje je "zapelo"
Agencija za lijekove BiH i dalje bez novih Stručnog vijeća i komisija; Grubiša: Sve se odražava i na nestašicu lijekova
Imenovanje komisija odgovornost je direktora Agencije, ali nikad nismo dobili prijedlog federalnog ministra. Pisala sam i premijeru FBiH, Nerminu Nikšiću, ali povratne informacije nema, kaže Nataša Grubiša, direktorica Agencije
AUTOR: Autor: A. S.
08.04.2024. u 19:30
get url
text
Bilo bi lakše da imamo esencijalnu listi lijekova
Bilo bi lakše da imamo esencijalnu listi lijekova
Novo Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine još nije imenovano.
Posao i dalje obavljaju stari članovi kojima je mandat istekao još u martu 2022. godine.
Niko pouzdano ne zna
Na upit novinara Faktora, iz Ministarstva civilnih poslova BiH krajem decembra prošle godine odgovorili su, "kako je odluka o imenovanju novog Stručnog vijeća još u proceduri, da se očekuje mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, nakon čega će odluka biti upućena Vijeću ministara BiH na usvajanje".
Četiri mjeseca poslije, ništa se novo nije dogodilo. Kada će Agencija za lijekove dobiti ovo vrlo važno stručno, regulatorno, savjetodavno i kontrolno tijelo u ovom trenutku niko pouzdano ne zna.
- Sva mišljenja su prikupljena, čini mi se da je odluka dva puta stavljana na sjednicu Vijeća ministara BiH, ali to nikada nije završeno. Razlog ne znam, s obzirom da Vijeće ministara donosi odluku, nikada nisam dobila informaciju - da li odluka bude prije skinuta s dnevnog reda ili na samoj sjednici - kaže prim. mr. ph. Nataša Grubiša (SNSD), direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva 
Prim. mr. ph. Nataša Grubiša
FOTO: NEZAVISNE
Osim Stručnog tijela, još nisu imenovane ni komisije. I one rade u starom sazivu, a kako nam rekoše u Ageniciji, i dalje se čekaju prijedlozi federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990), jer su Ministarstvo zdravlja i socijalne politike entiteta RS i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta još prošle godine dostavili svoje prijedloge.
- Imenovanje komisija odgovornost je direktora Agencije, ali nikad nismo dobili prijedlog federalnog ministra. U više navrata smo pisali molbe, razgovarali telefonom. Zadnje što sam učinila je i pismo upućeno premijeru FBiH, Nerminu Nikšiću, da snagom svog autoriteta utječe, ali povratnu informaciju nismo dobili. U Federalnom ministarstvu zdravstva uglavnom sam do sada razgovarala sa savjetnikom i uvijek bi mi rekli da se radi na odgovoru prema Agenciji, ali on nikad nije stigao - navodi Grubiša.
Dodaje "kako je Agenciji u interesu da se posao oko imenovanja komisija što prije završi, kako bi se krenulo sa edukacijom novih članova".
- Svi rade u tzv. tehničkom mandatu. Među njima su i stariji članovi komisija, ljudi koji su u penziji. Oni voljno rade, ali nemaju obavezu i voljeli bi da uživaju u mirnim penzionerskim danima - kaže Grubiša.
Cjelokupna situacija sa neimenovanjima novih članova Stručnog vijeća i komisija, prema riječima Grubiše, odražava se i na trenutni problem nestašice lijekova u BiH.
- Bilo bi lakše da imamo esencijalnu listi lijekova, pa da pravimo zamjensku za esencijalnu listu. Ovako za svaki lijek posebno, to je teža i duža procedura. Nestašice lijekova druge države vežu za esencijalnu listu, a mi razgovaramo sa entitetskim ministarstvima zdravstva da se i kod nas naprave zamjenske liste, ali liste fondova ili ministarstava, koje će oni napraviti. Jednostavno moramo djelovati. I tu čekamo odgovore ministarstava, sve je u proceduri i u ovom slučaju još uvijek u zadanim rokovima - kaže Grubiša.
Radnici Agencije pozivaju Rimca da ih posjeti
Dakle, imenovanje Stručnog vijeća "zapelo" je u Vijeću ministara, a komisija u Federalnom ministarstvu zdravstva.
Zašto ministarstvo ne dostavi Agenciji prijedloge imena članova komisija, namjeravali smo upitati i ministra Rimca, ali se nije javljao na telefon.
Rimčevim, kako oni kažu, ignorantskim odnosom prema Agenciji za lijekove, nisu zadovoljni ni njeni radnici.
Ramo Rustemović
Zanima ih, kažu, "kada će Federalno ministarstvo zdravstva dobiti ministra za pacijenta koji će svojim radom rješavati probleme u zdravstvenim institucijama koje su primarno za pacijenta".
- Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, osnovana je 2009. godine i idući mjesec obilježava 15 godina postojanja. Od svog dolaska na funkciju ministra, Rimac se nikada nije "prevario" da se popne sprat više u zgradi u kojoj je smješteno federalno ministarstvo zdravstva i posjeti Kontrolnu laboratoriju za lijekove Agencije. Uloga Federalnog ministra zdravstva je od presudne pomoći za rad Agencije za lijekove BiH, jer on predlaže kandidate za članove Stručnog vijeća, koji kontroliše i reguliše rad, a predlaže i komisije. Da budem do kraja iskren, i prethodni ministri bili su isti? S druge strane, ministar zdravlja entiteta RS, Alen Šeranić, prisutan je i involviran u sve probleme u Agenciji za lijekove, ne štedi vrijeme i energiju. Vrijeme je i da Federalno ministarstvo zdravstva počne drugačije raditi - kazao je Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.