open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Ukidanje viza turistima iz Arabije skinuto s dnevnog reda, neriješen i problem učešća na EXPO
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije donijelo potrebne akte kako bi naša zemlja učestvovala na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, iako nam prijeti opasnost da ugrozimo odnos sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i izgubimo najmanje 1,5 miliona dolara. 
22.07.2021. u 15:21
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o provedenim aktivnostima s ciljem osiguravanja učešća Bosne i Hercegovine na ovoj izložbi bila je na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara, ali je zaključeno da će se o njoj izjasniti nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji ovogodišnji budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza.

VEZANI TEKST - BiH na pragu da izgubi ugled i 1,5 miliona dolara, čeka se iduća sjednica Vijeća ministara

Sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara skinut je prijedlog izmjena i dopuna Odluke o vizama, kojim se privremeno, do 15. oktobra, ukidaju vize turistima Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vijeće ministara danas nije postiglo konsenzus i donijelo odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg. U ovom, drugom krugu glasanja, pet ministara bilo je za, a četiri protiv. 

S druge strane, Vijeće ministara je imenovalo Dražana Primorca za direktora Instituta za akreditiranje BiH Dražana Primorca, a za zamjenika direktora Vasilija Hamovića na period od pet godina.

Na sjednici je za direktora Ureda za zakonodavstvo imenovan Džemail Ćibo na mandat od pet godina.

Vijeće ministara upoznato je sa informacijama donatora o donacijama pristiglim za migrante za 2020. godinu.

VEZANI TEKST - Tim stranih novinara dokumentovao kako hrvatska policija ilegalno deportuje migrante u BiH

- Kroz projekt Evropske unije IPA Posebne mjere za podršku odgovoru na izbjegličku i migrantsku situaciju u BiH, koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) s partnerima (UNHCR, UNICEF i UNFPA), od 1.1. do 31.12.2020. godine realizirana su sredstva u iznosu od 31.207.150 eura, a najveći dio troškova odnosi se na tekuće izdatke privremenih prihvatnih centara (43,23%) i troškove nabave i pripreme obroka u privremenim prihvatnim centrima (23,78%).

U okviru projekta "Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu", koji zajednički provode IOM i UNHCR, u razdoblju od 3. aprila do 31. decembra 2020. godine IOM je ukupno izdvojio 384.050 eura. Sredstva je osigurala Služba EU-a za instrumente vanjske politike (FPI) kroz Instrument za doprinos stabilnosti i miru (IcSP).

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH, Civilna zaštita i humanitarna pomoć EU (ECHO) je za projekt "Osiguran pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti ljudskih prava za tražitelje azila, izbjeglice i migrante u BiH" u 2020. godini utrošila 4.413.063,09 eura. DRC u BiH je tokom 2020. godine implementirao nekoliko projekata, direktno ili kao implementacijski partner IOM-a i UNHCR-a. Tim projektima su donirana sredstva u opremi, u ukupnom iznosu od 2.151.620,66 KM.

U 2020. godini UNHCR je donirao sredstva u skladu s ugovorom o novčanoj podršci sustavu azila, koji je potpisan s Ministarstvom sigurnosti BiH, u vrijednosti 435.096 KM. Od ovog iznosa, u 2020. godini je utrošeno 378.892 KM, a neutrošena sredstva će biti vraćena donatoru u skladu s potpisanim ugovorom - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici je prihvaćena i inicijativa za vođenje pregovora o zajmu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja zdravstvenih sistema, vrijedan 75 miliona američkih dolara.

Rekonstrukcija ceste Neum-Stolac uključena je u projekat modernizacije cesta u FBiH. Ugovor o finansiranju ovog projekta potpisan je 2016. godine sa Evropskom investicijskom bankom u vrijedan je 50 miliona eura. Amandamnom kojeg je danas usvojilo Vijeće ministara predlaže se produženje roka za korištenje sredstava do 23. februara 2023. godine, dok se rok za završetak radova produžava do 30. novembra 2022. godine. Do sada je povučeno više od 85 posto sredstava.

VEZANI TEKST - Turković: Pozivam ministra Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio

Vijeće ministara je utvrdilo i Prijedlog sporazuma o posuđivanju između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine. Riječ je o austrijskoj pomoći od ukupno 135 kontejnera za smještaj osoba u BiH tokom migracijskog pritiska, vrijednoj oko 670.000 eura.

Formiran je i Koordinacijski tim za siguran, human i kontrolisan povratak državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, s ciljem efikasnijeg procesa povratka i reintegracije bh. državljana. Ministarstvo sigurnosti BiH će odmah nakon donošenja ove odluke sazvati prvi sastanak, koji bi trebao biti održan u narednih 15 dana.

Usvojen je akcioni plan za provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje.

Usvojeni su i potrebni akti kako bi višegodišnji projekt izgradnje i opremanja graničnog prijelaza Doljani bio umanjen za milion KM, a ta sredstva preusmjerena na izgradnju i opremanje graničnog prijelaza Osoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.