open-navfaktor-logo
search
EXPO 2020 Dubai
BiH na pragu da izgubi ugled i 1,5 miliona dolara, čeka se iduća sjednica Vijeća ministara
Bosna i Hercegovina suočena je sa opasnošću da ugrozi odnos sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i izgubi najmanje 1,5 miliona dolara ukoliko ne budu otklonjeni problemi koji prate ušešće naše zemlje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. u Dubaiju, istakli su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
12.07.2021. u 09:49
get url
text
Dubai

Problem je nastao jer Vijeće ministara BiH još nije usvojilo troškovnik za učešće, što je već dva puta bilo na dnevnom redu, iako ova šestomjesečna izložba počinje za manje od tri mjeseca.

Kako je pojasnio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, procjena je bila da će BiH trebati platiti 4,4 miliona KM za pripremu učešća na EXPO 2020, da bi kasnije ovaj iznos reducirali na oko 3,3 miliona KM. Međutim, ni poslije toga Ministarstvo finansnija i trezora BiH nije dalo saglasnost, te su protiv odluke o troškovniku na sjednici Vijeća ministara bili ministri iz HDZ-a BiH.

Košarac je danas kazao i da su sada pristali na budžet od nešto više od dva miliona KM i očekuje da će na idućoj sjednici Vijeća ministara BiH biti donesena odluka.

VEZANI TEKST - Da li će paviljon Bosne i Hercegovine na EXPO-u u Dubaiju ostati prazan?

- Ne odustajemo da se naši privrednici nađu na EXPO 2020. zbog značaja i prilike da eksponiraju svoje proizvode. Zastoj je nastao jer odluka nije naišla na podršku ministara iz Federacije BiH, ali intenzivirali smo kontakte i sa UAE i vjerujem da ćemo to pitanje usaglasiti da na narednoj sjednici Vijeća ministara imamo odluku. Argumentima ćemo utjecati da ministri iz HDZ-a daju glas – dodao je Košarac.

Posljednji put ova tačka je skinuta sa dnevnog reda Vijeća ministara uz zaključak da će se čekati budžet BiH za ovu godinu. Budžet je prije nekoliko dana usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju.

Košarac je stava da se novac mogao osigurati iz rezervi, ali vjeruje da još imamo vremena.

Zbog ovog problema je Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici u srijedu usvojio inicijativu da Vijeće ministara u roku od 30 dana dostavi kompletan izvještaj o učešću na ovoj izložbi, uključujući utvrđivanje odgovornosti, daljnje aktivnosti i prijedlog za sanaciju štete.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH proslijedili su nam mišljenje koje su dali na odluku o troškovniku. Naveli su da je, iako je troškovnik revidiran, odnosno smanjen na 3,3 miliona KM, on i dalje precijenjen i da se veliki dio troškova još može revidirati i prilagoditi općoj ekonomskoj situaciji u zemlji.

- U samom troškovniku predviđeno je angažiranje marketinških agencija kao profesionalna podrška samoj organizaciji, ali nije naveden pravni temelj za takvo angažiranje, a ni Vijeće ministara BiH u svojim zaključcima u vezi s EXPO 2020 DUBAI nije odobrilo takvo angažiranje – obrazložili su iz Minstarstva finansija.

Nadalje su zamjerili jer je zatraženo da se novac osigura u budžetu, ali nije precizoran tačan izvor. Ukazali su i da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije ni planiralo novac za EXPO 2020. u Dubaiju u svom budžetu za 2019. i 2020. godinu, kao ni u korigovanom konačnom zahtjevu za dodjelu sredstava za 2021.godinu.

{$galerijaFotografija}

Bosna i Hercegovina je još 2019. godine potpisala ugovor o učešću na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju, koja je zbog koronavirusa pomjerena za oktobar ove godine, i traje šest mjeseci.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa su navodili da BiH nije poduzela skoro nikakve aktivnosti i da su organizatori upozoravali da ovakav odnos može opteretiti odnos BiH i UAE, ugroziti ugled organizatora ako bi paviljon BiH ostao prazan, te dovesti do zahtjeva za naknadu štete od barem 1,5 milion dolara.

Istovremeno, kako je rečeno, Srbija za učešće na EXPO 2020. investira više od 30 miliona KM, a Crna Gora skoro pet miliona KM.

Negativno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH za EXPO 2020, juli 2021.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.