open-navfaktor-logo
search
Prinudno
Uklonjen kiosk Turističke zajednice iz Starog Grada
Uklonjen je kiosk Turističke zajednice Kantona Sarajevo iz jezgre Starog Grada.
07.11.2021. u 15:39
get url
text

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, izvršila demontažu i uklanjanje bespravno postavljenog montažno-demontažnog objekta privremenog karaktera koji se nalazio u ulici Ćurčiluk mali bb,.

Demontirani objekat je deponovan na adekvatnu lokaciju gdje će biti fizički zaštićen od eventualnih oštećenja. Turistička zajednica KS, kao investitor objekta, ima rok od godinu dana za njegovo preuzimanje. Trošak nastao postupkom uklanjanja i deponovanja objekta, Općina će potraživati sudskim putem od investitora objekta. 

VEZANI TEKST  - Uklanja se kiosk Turističke zajednice od 250.000 KM

Odobrenje o privremenom postavljanju ovog objekta, koje je nadležna općinska služba izdala Turističkoj zajednici KS, isteklo je 25. januara 2021. godine. Turistička zajednica KS nije podnijela novi zahtjev za postavljanje objekta, te je urbanističko-građevinski inspektor, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, Zakonom o inspekciji i Odluci o postavljanju privremenih objekata donio rješenje o uklanjanju.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu u dva navrata tražila produženje roka obećavajući da će objekat biti stavljen u funkciju. Prvi rok koji im je postavljen bio je 04. septembra 2021. godine, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić produžio rok za još deset dana. Po isteku tog roka, traženo je novo produženje za još deset dana, te im se izašlo u susret i rok produžen sve do 31. oktobra 2021. godine.

VEZANI TEKST - Počelo prinudno uklanjanje kioska Turističke zajednice KS

Turistička zajednica KS nije ispoštovala nijedan postavljeni rok, niti dogovor. Osim toga, objekat nije stavljen u fukciju već tri godine.

Urbanističko-građevinski inspektor je 01. novembra 2021. godine u ponovnom postupku donio rješenje kojim se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo nalaže da odmah po prijemu rješenja ukloni privremeno postavljeni montažni objekat namjene za turistički info centar, a 03.11.2021. je donesen Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja. Ostavljen je rok od 24 sata.

Kako investitor nije postupio prema rješenju, Općina Stari Grad Sarajevo pristupila je uklanjanju objekta prinudnim putem u petak. Demontaža i uklanjanje završeni su jučer, 06. novembra 2021. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.