open-navfaktor-logo
search
Ne štede ni invalide
Umjesto da osposobe parkomate, građanima u Sarajevu blokiraju automobile
Građani Sarajeva koji koriste parking KJKP RAD danas su se suočili sa masovnim stavljanjem tzv. kandži odnosno blokada na točkovima automobila.
10.05.2021. u 12:37
get url
text

VEZANI TEKST - Parkomati koje održava firma Intertraffic ispravni, ko je zadužen za održavanje novih?

Blokade na točkove se stavljaju onda kada vozači parkiranih automobila ne plate ili ne nadoplate parking mjesto, a na njemu se zadrže duže vrijeme. Međutim, većina parkomata u Kantonu Sarajevo uopće nije u funkciji. Radi se o parkomatima koji su nabavljeni 2017. godine, te oni nešto više od godinu dana nisu u funkciji, niti se uopće radi na njihovom osposobljavanju. 

Građani u zamjenu za korištenje parkomata parking mogu platiti putem mobilne aplikacije ili SMS poruke, mada treba uzeti u obzir da to zasigurno predstavlja problem starijoj populaciji i penzionerima, od kojih veliki dio njih ima problema sa korištenjem savremenih tehnologija.

Pokušali smo kontaktirati Ministarstvo saobraćaja KS, kao i ministra Štetu, ali odgovor nismo dobili, a upravo je Ministarstvo saobraćaja KS nadležno za nabavke, održavanje i popravke parkomata.

{$galerijaFotografija}

Sudeći prema fotografijama, blokade na točkovima nisu bili pošteđeni ni vozači sa invaliditetom.

VEZANI TEKST - Parkomati u Sarajevu mjesecima ne rade, nadležni prebacuju odgovornost sa jednih na druge

- Nije u pitanju nikakva masovna akcija, uglavnom je to predmjera prije aktiviranja pauka, to je doneseno još 2016. godine. gdje se za neplaćanje parkinga daje upozorenje, a potom postavljaju blokade na točkove. Ovo je uredba i zakon koje je donijelo Ministarstvo saobraćaja i ono se mora poštovati - kazao je za Faktor Mirza Ramić, glasnogovornik RAD-a.

Na konstataciju da skoro niti jedan parkomat ne radi, Ramić govori da građani plate parking na prvom funkcionalnom parkomatu, međutim u pojedinim parking zonama u funkciji nije niti jedan parkomat.

 

 

184142707_1663233217397954_1251585073538272100_n.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.