open-navfaktor-logo
search
Finansijski problemi
UO BHRT-a predlaže smanjenje broja radnika, prodaju nekretnina, kao mjere za spašavanje ove TV kuće
Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) uputio je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine informaciju o posljedicama finansijske blokade ovog javnog servisa zbog duga Poreznoj upravi FBiH, a kao dio te informacije plan mjera finansijske stabilizacije među kojima smanjenje broja radnika i prodaja nekretnina.
28.03.2022. u 12:49
get url
text

VEZANI TEKST - Porezna uprava FBiH blokirala račun BHRT-a, moguće gašenje javnog servisa

Kao mjere koje će biti odmah provedene, prema dokumentu iz februara, istaknute su smanjenje broja radnika, što bi dalo 504.000 KM efekta godišnje, zatim smanjenje broja vanjskih saradnika što bi imalo 420.300 KM efekta godišnje, te penzionisanje čiji bi efekat bio 286.500 KM godišnje.

Pojedinim uposlenicima početkom marta već nisu produženi ugovori koje su imali, a problemi zbog kojih je doveden u pitanje daljenji rad BHRT-a bio je razlog današnjeg protesta zaposlenih.

U informaciji Parlamentu BiH je kao mjera koja može biti provedena u roku od šest mjeseci navedena cesija, gdje se spominje uplata RTVFBiH viška naplaćene RTV takse, te se kao efekat očekuje 600.000 KM mjesečno ili 7,2 miliona KM godišnje.

Među mjere koje se mogu eventualno provesti nabrojane su prodaja nekretnina gdje se očekuje 82 miliona KM kao efekat na godišnjem nivou, zatim naplata RTV takse od RTRS-a u iznosu od 868.000 KM mjesečno ili 10,4 miliona KM godišnje, te vansudska nagodba sa RTVFBiH po tužbi od 14 miliona KM gdje bi BHRT dobio devet miliona KM.

Mjere za konsolidaciju BHRT-a

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.