open-navfaktor-logo
search
Ranije nego inače
Upozorenje prije nego se desi katastrofa: U TK dnevno desetak požara zbog paljenja korova
Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) Tuzlanskog kantona izdala je danas upozorenje zbog povećane opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Najveći broj ovih požara, ističu iz KUCZ-a, prouzrokovan je nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru.
21.02.2023. u 15:53
get url
text

- Ovaj problem imamo svake godine, ali ovoga puta počeo je neuobičajeno rano. Evo jutros u pet gradova imamo 10 takvih požara, a jučer ih je bilo 11 i taj broj će u narednim danima eksponencijalno rasti. Zbog toga smo odlučili da djelujemo preventivno - kaže Mirza Džinović, direktor KUCZ-a TK.

On ističe da postoji opasnost po ljudske živote, materijalna dobra, divlje životinje, šume, kao i mogućnost zagađenja zraka.

- Stvaraju se ozbiljne materijalne štete i velika opasnost. Samo jedan običan izlazak vatrogasaca na teren košta 400 KM, da ne govorimo o šumskim požarima većih razmjera, koje smo također imali na našem području - navodi Džinović.

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume. Fizičko lice koje loži vatru suprotno propisanoj odredbi Zakona o šumama TK može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM. Također, Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine propisane su kazne zatvora i novčane kazne u slučaju da požar prouzrokuje veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

- Mole se građani da ukoliko uoče šumski požar ili požar koji prijeti da će se prenijeti na šumu, odmah o tome obavijeste vatrogasnu jedinicu na broj 123, policijsku stanicu na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121. Pravovremena reakcija veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara - poručuju iz KUCZ-a TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.