open-navfaktor-logo
search
Nastavak ponižavanja
Uprkos odluci Ustavnog suda: Povratnici u Čapljinu prisiljeni da na kuće stave šahovnicu, svetog Franju i križ
Lokalna vlast u Čapljini nastavlja s ponižavanjem bošnjačkih povratnika u ovoj lokalnoj zajednici.
03.03.2024. u 22:28
get url
text

VEZANI TEKST - Stalno pod pritiskom: Bošnjacima u Čapljini ne dozvoljava se ni zapošljavanje u javnom sektoru

Uprkos tome što je sporni grb Čapljine proglašen neustavnim još davne 1999. godine po apelaciji tadašnjeg predsjednika FBiH Edhema Bičakčića, vlast u Čapljini nastavlja s obilježavanjem bošnjačkih kuća tablama s brojevima na kojima se nalze šahovnica, sveti Franjo i križ.

Upravo zbog toga je izgled grba ocijenjen neustavnim, odnosno zbog nacionalnih i vjerskih simbola samo jednog naroda i jedne vjere na njemu, odnosno šahovnice i lika katoličkog sveca, koji jasno druga dva naroda ostavljaju zapostavljenim u vlastitom gradu.

- Nažalost, ovo je istina. Danas na području Čapljine, direktno negirajući Ustavni sud vlast Čapljine je ipak postavila prinudno na kuće bošnjačkih povratnika neustavne table i grb. Sad je situacija još gora nego ranije, jer se sad počelo govoriti narodu da ko odbije da stavi grb na kuću neće moći izvaditi ličnu kartu niti bilo kakve druge papire za kuću ili dobiti bilo koje druge dokumente - navode mještani čapljinskih naselja.

Ističu kako ovo, nažalost, prolazi "ispod radara", a što "čapljinskoj vlasti i odgovara da i dalje ponižavaju i omalovažavaju bošnjačke povratnike, da ne spominjemo činjenicu da Bosnjaci ne mogu dobiti posao u državnim organima u Čapljini. Svega pet Bošnjaka radi u svim državnim institucijama u Čapljini - navode ogorčeni mještani.

Ističu kako su "nedavno predili dio jedne ulice u Čapljini u ulicu Žrtava srebreničkog genocida i misle da se s time može izjednačiti ovo što rade s neustavnim grbovima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.