open-navfaktor-logo
search
Afera Tata
Ured za borbu protiv korupcije KS provjerava dodjelu sredstava firmi Fortinog oca
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo vrši provjere po zaprimljenoj prijavi o navodnim nepravilnostima u vezi postupka odobravanja i isplate budžetskih sredstava Vlade Kantona Sarajevo za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće firmi Energogas d.o.o. Sarajevo, vlasništvo Izeta Forte.
07.07.2022. u 15:43
get url
text

Kako stoji u prijavi, navodno je Vlada Kantona Sarajevo tokom 2021., u dva navrata, uplatila više od 20.000 KM pomenutoj firmi na ime finansiranja minimalne plaće radnika tokom trajanja Covid pandemije, a da pritom navedena firma nije imala pad prihoda, što je bio jedan od eliminatornih uslova za dodjelu sredstava.

VEZANI TEKST - Afera "Tata": Po zakonu koji je i dalje na snazi, Forto jeste u sukobu interesa, ali ga nema ko kazniti

Iz ureda podsjećaju da je ta institucija nadležna za preduzimanje aktivnosti na prevenciji korupcije, kao i za prikupljanje podataka i informisanje nadležnih o uočenim radnjama koje mogu imati koruptivne elemente, te za postupanje po prijavama prema institucijama u svrhu provjere, prikupljanja podataka i prosljeđivanja nadležnim organima i institucijama, što u ovom slučaju i rade.

Neovisno o zaprimljenoj prijavi, Ured za borbu korupcije i upravljanje kvalitetom KS danas je i iz Kabineta premijera KS dobio zahtjev u kojem se traži da se ispita ovaj slučaj i utvrdi radi li se o sukobu interesa, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.