open-navfaktor-logo
search
Sjednica 22. septembra
Ustavni sud BiH odlučuje o ustavnosti Zakona o imovini RS-a i Uredbi Vlade KS o javnim nabavkama
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na plenarnoj sjednici zakazanoj za 22. septembra razmatrat će zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske. 
16.09.2022. u 11:19
get url
text

VEZANI TEKST - Šest delegata u Domu naroda BiH traži ocjenu ustavnosti Zakona o imovini u RS-u

U aprilu ove godine, delagati Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić i Munib Jusufović i Zlatko Miletić podnijeli su ovaj zahtjev.

- Smatramo da ovakvo zakonsko rješenje u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a krši mnogobrojne odredbe Ustava BiH. Najljubaznije Vas molimo da u skladu sa članom 25 stav (2) i (3) Pravila Ustavnog suda BiH, ovaj zahtjev tretirate kao hitan jer su posljedice neustavne odredbe veoma štetne za državu Bosnu i Hercegovinu - navedeno je u apelaciji.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH dostavio je zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

- Dostavio sam apelaciju kao njen koautor. U ovom zahtjevu je korištena argumentacija koja se koristila i u ranijim slučajevima jer je ovo šesti put kako iz RS-a pokušavaju jednostrano doći do državne imovine - kazao je tada Mahmutović. 

Sudije Ustavnog suda BiH na ovoj sjednici razmatrat će također i zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

VEZANI TEKST - Šta je sve sporno u Uredbi Vlade KS o javnim nabavkama kojom preuzimaju nadležnosti države?

Džaferović, kako je to i navedeno u zahtjevu upućenom u maju, smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu s Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Uredba krši i odredbe člana IV/4. Ustava Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je svojim postupanjem Vlada Kantona Sarajevo ušla u okvir nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Nedopustivo je da niži nivoi vlasti nastoje preuzimati ovlasti države, bilo da se radi o entitetu Republika Srpska, Kantonu Sarajevo ili bilo kojoj drugoj nižoj administrativnoj jedinici - istakao je tada Džaferović. 

Nakon obznanjivanja da će Džaferović tražiti da se preispita ova Uredba, zvaničnici u Kantonu Sarajevo, na čelu sa Elmedinom Konakovićem, skupštinskim zastupnikom i predsjednikom Naroda i pravde, ošto su kritizirali Džaferovića i Stranku demokratske akcije (SDA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.