open-navfaktor-logo
search
Pojedinačni akti
Ustavni sud FBiH odbacio zahtjev bivše premijerke BPK Goražde Aide Obuća za ocjenu ustavnosti
Ustavni sud Federacije BiH donio je rješenje kojim je odbacio zahtjev bivše premijerke Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aide Obuća, za ocjenu ustavnosti odluka donesenih na konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK od 15. novembra prošle godine.
23.02.2023. u 15:11
get url
text

Riječ je o Odluci o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg Skupštine BPK iz reda bošnjačkog naroda i Odluci o potvrđivanju zamjenika predsjedavajućeg Skupštine BPK iz reda srpskog naroda te ocjeni ustavnosti nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine.

U obrazloženju rješenja se, između ostalog, navodi kako je u konkretnom slučaju neosporno da je podnosilac zahtjeva ovlašteno lice za pokretanje postupka ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Međutim, osporene odluke nemaju karakter općih akata, i iste ne predstavljaju propis, nego spadaju u pojedinačne pravne akte, te kao takve ne mogu biti predmetom ocjene ustavnosti pred ovim sudom.

Rješenjem Ustavnog suda FBiH zahtjev premijera BPK Goražde za ocjenu ustavnosti je odbačen jer, kako se navodi, između ostalog, ne postoje procesne pretpostavke za odlučivanje.

Ovo rješenje Ustavni sud Federacije BiH je donio jednoglasno, a potrebno ga je objaviti u "Službenim novinama" Federacije BiH i BPK Goražde.

Bivša premijerka BPK Goražde Aida Obuća podnijela je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka donesenih na konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK Goražde u novembru prošle godine te zatražila ocjenu ustavnosti nastavka konstituirajuće sjednice na kojoj su donesene sporne odluke, s obzirom na to da za njeno održavanje nije bilo kvoruma, jer joj nisu prisustvovali zastupnici opozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.