open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Usvojen dnevni red sjednice Zastupničkog doma, odbijen zahtjev Refika Lende i DF-a da se povuče tačka o Vukoji
Ovo je dan kada zastupnici SDP-a, Naše stranke i NiP-a odlučuju hoće li predati Dodiku i Čoviću najvažniju instituciju u ovoj državi a to je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kazao je zastupnik Mahir Mešalić
AUTOR: E.D.-Š.
28.05.2024. u 14:05
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
Kod utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prijedlog opozicije i potpredsjednika Federacije Refika Lende da se sa dnevnog reda povuče tačka o glasanju o sudiji Ustavnog suda BiH, nije dobio potrebnu većinu.
Nije prošao ni prijedlog Kluba SDA da se u dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o plinskoj Južnoj interkoneciji BiH - Hrvatska.
Potom je usvojen dnevni red u kojem je i glasanje o predloženom kandidatu za sudiju Ustavnog suda BiH Marinu Vukoji, bliskom HDZ-u, koji nema dana staža u pravosuđu. 
- Ovo je dan kada zastupnici SDP-a, Naše stranke i NiP-a odlučuju hoće li predati Dodiku i Čoviću najvažniju instituciju u ovoj državi a to je Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Iako ste došli do imena Marina Vukoje na način koji je neustavan, nezakonit, kršenjem i mijenjanjem Poslovnika o radu ovog Parlamenta, moram vam reći da danas morate se pogledati u ogledalo i dobro razmislite kako će te glasati za tu tačku - kazao je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a i dodao:
- Možda neki od vas i ne znaju koliko je važna institucija sudije Ustavnog suda BiH. Napomenuo bih vas da je zločinac Novak Đukić koji je na Kapiji izvršio stravičan zločin nad tuzlanskom mladosti, pušten na slobodu odlukom Ustavnog suda BiH zbog proceduralnih grešaka i sada je nedostupan bh. pravosuđu.
Presuda Ljubić je donesena u odnosu 5:4 na glasanju u Ustavnom sudu BiH, što znači da je kroz Ustavni sud BiH uvedeno legitimno predstavljanje i gdje se Bosna i Hercegovina dosta udaljila od građanskog koncepta koji želi većina građana BiH.
Na kraju je zaključio.
- Danas ćemo također vidjeti hoće li SDP, NiP i Naša stranka pustiti Čovića i Dodika da ovladaju ovom institucijom i da sude našim građanima narednih 20 godina. Danas padaju maske, vidjet ćemo kako će zastupnici koji sebe nazivaju probosanskim glasati - poručio je Mešalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.