open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnička pitanja: Imamo li novu blokadu južne interkonekcije u režiji HDZ-a?
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je BH Gasu izdati urbanistčku dozvolu za gradnju Južne interkonekcije
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
28.05.2024. u 13:10
get url
text
Federalni zastupnici na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH imali su mnoštvo pitanja i inicijativa prema Vladi Federacije BiH. Tražili su da se Vlada očituje na zahtjeve penzionera, traženo je povećane egzistencijalne naknade sa federalnog nivoa sa 5,09 KM na 7,00 KM.
Zatražili su i da im se odgovori šta je sa fiskalnim zakonima, zašto je Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju plinovoda Južna interkonekcija BiH - Hrvatska...
Nedostatak lijekova, duga lista čekanja 
- Federalno ministarstvo prostornog uređenje odbilo je zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradju plinovoda Južna interkonekcija BiH - Hrvatska na koju smo toliko čekali. Neka odgovore iz Ministarstva - rekao je Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH.
Isto pitanje imao je i predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić.
- Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je izdati urbanističku dozvolu za gradnju Južne interkonekcije koja je krucijalni projekat i želim da postavim pitanje. Naime, BH Gas je u junu 2021 podnio zahtjev i pitanje moje prema Federalnom ministarstvu prostornog uređenja je da li je ovo nova blokada Južne interkonekcije u režiji HDZ-a - pitao je Mešalić.
Za riječ se javila i zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA).
- Pitanje upućujem Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Uzimajući u obzir nedostatak lijekova, dugu listu čekanja na terapiju, sve češće obrazloženje menadžmenta Zavoda je da su zbog Zakona o javnim nabavkama u nemogućnosti nabaviti lijekove. Molim vas da mi odgovorite koliko je bilo žalbi na objavljene konkurse u proceduri nabavke citostatika u posljednje dvije godine i da mi ih dostavite jer na portalu javnih nabavki ih nisam mogla naći. Da mi dostavite i spisak pokrenutih procedura za nabavku citostatilka sa jasnim datumima kada su raspisani i s obzirom na to da na stranici nisam mogla vidjeti plan nabavki za 2024. godinu molim vas da mi ih dostavite - rekla je zastupnica Bišćević Tokić .
Inicijativu je imao i zastupnik Sanel Kajan (DF).
O genocidu u Srebrenici 
- Pokrećem inicijativu za uvođenje obaveznog izučavanja o genocidu počinjenom u Bosni i Hercegovini a što treba biti uključeno u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola u svim kantonima . Nakon što je Generalna skupština UN-a izglasala Rezoluciju o Srebrenici kojom je 11. juli proglašem Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine, pozivam sva ministarstva u BiH kao i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da odmah pristupe uvođenju izučavanja o izvršenom genocidu. Sramotno je da djeca završe školovanje a da nisu upoznati sa genocidom - kazao je Kajan.
Zastupnik Mario Karamatić (HSS) je pitao premijera Nermina Nikšića šta je sa imenovanjem direktora Federalne uprave policije.
- Zakon o unutrašnjim poslovima kaže ako je ministar Bošnjak, da direktor FUP-a ne može biti Bošnjak a od 2019. godine do danas i ministar unutrašnjih poslova i vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije su Bošnjaci. Činjenica je da je nezavisni odbor proveo konkursnu proceduru i zakon nalaže Vladi da imenuje sa liste kandidata a Vlada to nije uradila. Prema ministarskim i ostalim imenovanjima vršilac dužnbosti FUP-a se može biti najviše tri mjeseca a Vahidin Munjić je već godinu dana - rekao je Karamatić.
Zastupnik Haris Šabanović (SDA) je imao pitanje za Upravni inspektorat Federalnog ministarstva pravde.
Šta je sa gradnjom interkulturnog centra Mevlana u Mostaru 
- Medžlis IZ Mostar je podnio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju interkulturalnog centra Mevlana. Odjel za urbanizam i građenje nije donio odluku o podnesenom zahtjevu u zakonskom roku. Gradonačelnik Grada Mostara, Odjel za urbanizam i građenje imaju obavezu da ne diskriminirajući IZ prema legitimnom zahtjevu za gradnju u gradskoj zoni postupa u skladu sa zakonom i osigura izdavanje dozvole za gradnju objekta interkulturnog centra Mevlana na prostoru za koji je sam gradonačelnik rekao da je rezervisan za kulturne sadržaje grada i na kojem se već gradi zgrada kulture koja nosi prefiks u nazivu samo jednog naroda u BiH - rekao je Šabanović
Pitao je da li je prekršen Zakon o građenju, Zakon o upravnom postupku na ovom predmetu i ukoliko jeste na kojem stepenu i koje su za to odgovorne osobe.
Zastupnica Edita Mazić (SDA) je imala inicijativu da se poveća egzistencijalna naknada sa federalnog nivoa sa 5,09 KM na sedam KM.
Almedin Aliefendić se fokusirao na penzionersku populaciju.
- Pitanje je za Vladu FBiH, resorno ministarstvo. Na Skupštini penzionera nedavno održanoj, ova populacija traži povećanje penzija od 10 posto od decembra 2023.godine. Isplaćeno je 6,55 posto, ostaje još 3,5 posto. Traže jednokratnu pomoć od po 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000 te 100 KM za one penzije čije su penzije iznad 1.000 KM. Očekujem očitovanje Vlade FBiH o tome - rekao je Aliefendić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.