open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Utvrđen rok u kojem mora biti obavljeno žrijebanje za izbor delegata u Parlament FBiH
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dopunila je Uputstvo o prestanku i dodjeli mandata odredbama koje se odnose na žrijebanje kada je riječ o posrednim izborima.
30.11.2022. u 10:32
get url
text
Sjednica CIK-a

Tako je precizirano da će CIK organizirati žrijebanje najkasnije u roku od sedam dana od prijema izbornog izvještaja iz kantonalnih skupština o izboru delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - CIK ovjerio kandidate za Dom naroda Parlamenta FBiH iz još tri kantona, u TK slijedi žrijebanje

Ovo je, kako je pojašnjeno na sjednici CIK-a prošle sedmice, urađeno s obzirom na posljednje izmjene Izbornog zakona BiH i potrebe da se precizira postupak žrijebanja.

Žrijebanje se vrši ako kandidati iz reda nekog od konstitutivnih naroda i reda ostalih imaju jednak broj glasova.

Prva žrijebanja trebala bi biti izvršena za izbor delegata iz Skupštine Tuzlanskog kantona, nakon što je CIK jučer razmatrao izvještaj o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Tuzlanskog kantona.

Od pet delegata iz reda bošnjačkog naroda, koliko ih iz Skupštine TK treba ući u Parlament FBiH, izabrana su četiri, dok će peti biti biran žrijebom. U žrijebu učestvovati kandidatske liste Asmira Hasića i Damira Šišića. Jedan delegat iz reda hrvatskog naroda, koliko i ide iz TK, također će biti izabran žrijebom i to između kandidatske liste Borisa Krešića i Silve Banović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.