open-navfaktor-logo
search
Detalji s ročišta
Uzorak očne vodice malene Džene Gadžun: Trebala biti sterilna, ali šta je pokazala analiza?
AUTOR: Am. S.
20.06.2024. u 12:55
get url
text
Jasmina Halimić, Nina Jovanović s advokatom i Suad Rožajac
Jasmina Halimić, Nina Jovanović s advokatom i Suad Rožajac
Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i odbrana ispitali su vještakinju, doktoricu specijalisticu mikrobiologije Maidu Šiširak.
Naime, Šiširak, zaposlenica KCUS-a na Kliničkoj mikrobiologiji, postupajući prema naredbi Tužilaštva KS izvršila je analizu uzorka očne vodice desnog oka preminule djevojčice.
Ona je istakla da očna vodica mora biti sterilna te da bilo kakvo narušavanje strukture oka može dovesti do eventualnog prodora mikroorganizama.
Kako dalje pojašnjava, prilikom analize u dostavljenom uzorku izdvojena su dva mikroorganizama u manjim količinama, acinetobacter baumannii i enterokokus fekalis. Prva, obrazlaže Šiširak, je široko prisutna u našem okruženju, ali može biti izuzetno patogena u nekim slučajevima, odnosno može doći do teške infekcije, nekad i fatalne po život. Također, pokazatelj je odsustva sterilnosti, istakla je. Druga, prema njenim riječima, može preživjeti i do šest mjeseci.
Šiširak je naglasila kako se mikrobiološki nalaz interpretira u skladu s drugim nalazima te da se, kako su izolirana dva mikroorganizma, može raditi o infekciji ili kontaminaciji.
U više navrata ponovila je kako je njena pretpostavka da se radi o kontaminaciji.
Odbrana je danas pokušala osporiti saslušanje Šiširak kao vještakinje jer je naredba Tužilaštva adresirana na zdravstvenu instituciju, a ne lično na nju, ali i uzorkovanje očne vodice koje je izvršio sudski vještak medicinske struke navodeći da je za to potrebno stručno zvanje.
Šiširak je danas i navela kako je uzorak dostavljen uredno te da su ga zaprimile dvije laborantice koje su ga evidentirale, prema proceduri.
Na pitanje Alena Nakića, advokata Suada Rožajca, da li se može utvrditi kada je došlo do kontaminacije, Šiširak je odgovorila negativno.
Vještakinji je danas nekoliko pitanja postavila optužena Jovanović. Između ostalog, upitala ju je da li je moguće da je do kontaminacije došlo kada je preminula djevojčica ležala na intenzivnoj njezi na KCUS-u.
- Ukoliko je bila uključena agresivna antibiotska terapija, ne – odgovorila je Šiširak.
Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 29. august s početkom u 9.30 sati.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.