open-navfaktor-logo
search
Raznovrsni sadržaji
Veseli vikend u Centru Safet Zajko: Građani uživali na manifestaciji "Dani Turske u općini Novi Grad"
AUTOR: Faktor
11.05.2024. u 22:49
get url
text
Centar Safet Zajko
Centar Safet Zajko
FOTO: Općina Novi Grad Sarajevo
U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko danas je otvorena 2. po redu manifestacija "Dani Turske u općini Novi Grad Sarajevo".
Veliki broj djece, ali i odraslih uživali su u bogatom kulturno – umjetničkom programu, sportskim aktivnostima, a imali su priliku i da degustiraju turske tradicionalne specijalitete.
Ovo je druga godina kako Institut Yunus Emre organizuje ovu manifestaciju pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Sarajevu i Ministarstva za kuturu i turizam Republike Turske, a u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo.
Posjetitelji su imali priliku da se bolje upoznaju sa kulturom i tradicijom Republike Turske kroz brojne sadržaje koji su im bili dostupni besplatno. Najmlađi su najviše vremena proveli u igrama na toboganima i trampolini, face paintingu, story walku, a uživali su i uz tradicionalni turski ples u izvedbi mališana iz Konye i veselom času sa Kiketom.
Dok su mališani uživali u sadržajima prilagođenim njima, roditelji i svi ostali građani mogli su degustirati tradicionalne turske specijalitete, kao što su kavurma, džadžik i muhamara, poznati sladoled iz Maraša, baklava iz Antepa, turski čaj, ali i u kafi  iz velike vispakove džezve.
Centar Safet Zajko
Općinski načelnik Semir Efendić pridružio se današnjoj manifestaciji. On je pozvao sve građane koji danas nisu bili u mogućnosti da posjete manifestaciju da to učine sutra i uživaju u brojnim aktivnostima i sadržajima koji ih očekuju u Centru Safet Zajko.
- Općina Novi Grad ima veoma dobru saradnju sa Institutom Yunus Emre i u saradnji sa njima evo već drugu godinu se u Centru Safet Zajko organiziraju "Dane Turske u općini Novi Grad Sarajevo". Ono što je građanima najinteresantnije su sadržaji za djecu i degustacija turske kuhinje. Turska kuhinja je nama dosta bliska, ali ipak i različita i naši građani vole da isprobaju nove ukuse, poslastice, čajeve i još mnogo toga. Također, organizovani su i koncerti za djecu, ali i za odrasle, a program traje dva dana. Ovom prilikom želim da pozovem sve građane koji danas nisu mogli doći u Centar Safet Zajko da zajedno sa svojim članovima porodice posjete manifestaciju sutra kako ne bi morali čekati godinu dana za sljedeću priliku - rekao je Efendić.
Ovom prilikom direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmet Akif  Yaman izrazio je zahvalnost načelniku Semiru Efendiću i Općini Novi Grad na saradnji, istakavši da je ove godine manifestacija podignuta na još veći nivo sa više sadržaja, učesnika, ali i turskih specijaliteta za sve posjetitelje.
- Bili smo jako zadovoljni prošle godine kada smo organizovali prve Dane Turske zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo u  Centru Safet Zajko koji je jedan od najljepših lokacija u Sarajevu. Prošle godine smo uz veliki trud načelnika Općine Novi Grad i uposlenika organizovali prve Dane Turske i ove godine smo otišli sa istim zahtjevom i molbom i evo danas smo ovdje i organizujemo 2. po redu Dane Turske. Ove godine smo se odlučili da povećamo kapacitet manifestacije, imamo mnogo više učesnika, hrane, sladoleda i baklava. Pored toga, želim da najavim i večerašnji koncert sa početkom u 19 sati,  kada ćemo uživati u performansu poznatog bh. umjetnika Zejda Šote i Arslanbega Sultanbegovog koji je poznat u cijelme turskom svijetu - kazao je Yaman.
Pintal Nevresa danas je bila u Centru Safet Zajko sa unucima Aminom i Amarom. Kazala je kako je veoma sretna što se ovakvi događaji organizuju, gdje mogu uživati i djeca, ali i odrasli.
- Želim da se zahvalim Općini Novi Grad na organizovanju ovako divnog druženja za našu djecu, ali i nas starije. Nadam se da ćemo danas uživati, već smo popili kafu iz zlatne džezve, a sada idemo da vidimo i ostale sadržaje. Ovo je jako lijepo da djeca vide i upoznaju se sa drugim tradicijama - rekla je gospođa Pintal.
Djevojčica Emina Čamdžić kaže da su joj se najviše svidjele igre koje su organizovane za djecu i da je sretna što je mogla doći sa cijelom porodicom da svi skupa uživaju.
- Jako mi je lijepo ovdje, atmosfera je predivna i veoma mi se sviđaju ovakve organizacije, a najviše igre za djecu. Danas sam došla sa porodicom i lijepo je da imamo ovakva mjesta, gdje može doći cijela porodica da uživamo i družimo se zajedno - rekla je Emina.
Građani će i sutra, 12. maja, moći posjetiti ovu manifestaciju u Centru Safet Zajko od 12 do 19 sati, gdje ih očekuju raznovrsni sadržaji kao i danas.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.