open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Vijeće ministara BiH bez ikakvih zakona: Na dnevnom redu uglavnom imenovanja, troškovi...
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za četvrtak, a na predloženom dnevnom redu ponovo nema nikakvih, a pogotovo evropskih, zakona.
07.11.2023. u 12:24
get url
text

VEZANI TEKST - I danas lagane teme: Vijeće ministara BiH bez zakona o sprječavanju sukoba interesa nakon neuspjelog sastanka vladajućih

Ono o čemu se ministri u četvrtak trebaju izjašnjavati su uglavnom informacije, imenovanja i određene odluke koje se tiču izdvajanja novca iz budžeta.

Između ostalog, na predloženom dnevnom redu su imenovanje članova Vijeća za genetski modificirane organizme, pitanje imenovanja zamjenika direktora u Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, imenovanja direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Pred ministrima su i odobravanje višegodišnjeg projekta zamjene sistema kliamtizacije u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za koji će trebati ukupno tri miliona KM, utvrđivanje osnovice za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, dopune pravilnika o korištenju mobitela i o uvjetima nabavke i korištenja službenih vozila.

Stranke vladajuće koalicije očito se još se nisu dogovorile zakonima o sudovima u BiH, o sprječavanju pranja novca i o sprječavanju sukoba interesa uprkos optimističnim najavama njihovih lidera i tvrdnjama da su zakoni važni za evropski put BiH skoro gotovi.

VEZANI TEKST - Von der Leyen: Donosimo pravu ponudu za BiH u pravom trenutku

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, je 16. oktobra, nakon sastanka s partnerima iz "Trojke" i HDZ-a, rekao da su približeni stavovi o zakonu o sudovima o zakonu o sprječavanju pranja novca koji bi trebali biti finalizirani do kraja te sedmice i usvojeni do kraja mjeseca u Parlamentarnoj skuppštini Bosne i Hercegovine. Ništa od toga se nije desilo.

Naredni sastanak vladajuće koalicije je održan 26. oktobra i nije dao rezultate, barem ne konkretne. Rečeno je samo da je donekle usaglašen zakon o sprječavanju pranja novca. Da je taj zakon "skoro gotov" kazala je i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ) 1. novembra, nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Uoči sjednice Vijeća ministara BiH po pravilu se održava kolegij. Do tada neće biti poznato šta će od predloženog ostati na dnevnom redu, i hoće li nešto biti dodano.
Inače, sjednice Vijeća ministara BiH se po zakonu moraju održavati najmanje jednom sedmično. Ovo se ne poštuje imajući u vidu da je posljednja održana 26. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.