open-navfaktor-logo
search
Stiglo saopćenje
Vijeće ministara BiH održalo prvu sjednicu, posvetili je uglavnom imenovanjima
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu razmatralo tek nekoliko imenovanja.
02.02.2023. u 14:14
get url
text

VEZANI TEKST - Novo Vijeće ministara danas zasjeda prvi put, nisu svi došli na sjednicu

Kako je saopćeno nakon sjednice, Vijeće ministara je predložilo predstavnike Bosne i Hercegovine u međunarodnim financijskim institucijama, i to u Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondom (MMF) i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Za guvernerku u EBRD-u predložena je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, a za njenog zamjenika predložen je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara, predložen je za guvernera u Svjetskoj banci, a za njegovog zamjenika ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

Za guvernera u MMF-u predložen je Zukan Helez, ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, a za njegovu zamjenicu predložena je ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

Ove prijedloge će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru odlučivanja.

Vijeće ministara BiH danas je prihvatilo zahtjev Agencije za rad i zapošljavanje BiH da se produži mandat vršiocu dužnosti direktora Vedadu Hindiji do okončanja konkursne procedure, a najduže tri mjeseca. Hindija je imenovan za v.d. direktora ove agencije nakon što je Muamer Bandić podnio ostavku zbog preuzimanja mandata zastupnika u Skupšptini Kantona Sarajevo. 

Također, Slavko Matić je razriješen dužnosti direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH jer je i on preuzeo zastupnički mandat, ali u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za vršioca dužnosti direktora ove agencije na period od tri mjeseca danas je imenovan Mijo Krešić, dok je Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo da raspiše konkurs.

Osim ovoga, kako je saopćeno, Vijeće ministara BiH je imenovalo i svoje stalne odbore, i to za unutrašnju politiku i ekonomiju.

VEZANI TEKST - Konaković: Na idućoj sjednici Vijeća ministara BiH trebao bi biti razriješen direktor OSA-e

Odborom za unutrašnju politiku predsjedavat će Helez, a njegov zamjenik je ministar pravde Davor Bunoza. Članovi Odbora su ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, ministar sigurnosti Nenad Nešić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović, direktor Ureda za zakonodavstvo Džemail Ćibo, generalni sekretar Vijeća ministara Robert Vidović, savjetnik predsjedavajuće Vijeća ministara Nikola Lovrinović, kao i koordinator Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić, bez mogućnosti glasanja.

Odborom za ekonomiju predsjedavat će Košarac, dok je njegov zamjenik Konaković. Članovi ovog odbora su Tegeltija, Forto, zatim također Dilberović, Ćibo, Vidović, te savjetnik predsjedavajuće Vijeća ministara Niko Duvnjak, i koordinator Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić, bez mogućnosti glasanja.

- Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, prije rasprave na sjednici Vijeća ministara BiH sva pitanja u nadležnosti ministarstava BiH koja ulaze u sastav odbora obavezno se prethodno raspravljaju na sjednicama odbora - navedeno je u saopećnju iz Vijeća ministara BiH.

Nedavno je potpredsjednik Socijaldemokratske partije Vojin Mijatović kazao da je na sastanku kolegija stranke usvojen niz zaključaka, a jedan od njih je da SDP hitno kreće u formiranje federalne vlasti, a dotad će biti značajno usporena imenovanja na državnom nivou, odnosno kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH. SDP u Vijeću ministara BiH ima samo Heleza, koji nije danas došao na sjednicu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.