open-navfaktor-logo
search
Proradili...
Vijeće ministara BiH održalo telefonsku sjednicu i usvojilo jedinu tačku: Podrška programu EU-a za inovacije
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdilo Prijedlog međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću BiH u programu Unije Horizon Evropa - Okvirni program za istraživanje i inovacije.
29.11.2021. u 13:01
get url
text

Ova sjednica je prva unazad mjesec i po na kojoj je neka tačka usvojena.

Kako je saopćeno nakon telefonske sjednice s jednom tačkom dnevnog reda, prijedlog ranije dogovorenog sporazuma između BiH i EU-a bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru, a za potpisnicu je predložena ministrica civilnih poslova.

VEZANI TEKST - Ekspresno završena sjednica Vijeća ministara BiH: Ministri iz RS-a oborili sve tačke

- Predsjedništvu BiH je također predloženo da s danom potpisivanja ovog sporazuma odobri njegovu privremenu primjenu, a do okončanja postupka ratifikacije.

Vijeće ministara BiH na ovaj način potvrđuje kontinuitet učešća u programu EU-a za istraživanje i inovacije od 2009. godine i stvara uvjete za primjenu ovog sporazuma kojim je EU omogućio naučno-istraživačkim organizacijama iz BiH da učestvuju u Programu Horizon Evropa od njegova početka, 1. januara 2021. godine, i iskoriste svoj istraživački i inovacijski potencijal. Evropska unija će potpisati ugovore s pravnim licima iz Bosne i Hercegovine kojima su odobreni projekti u konkursnoj proceduri tokom 2021. godine. 

Bosna i Hercegovina je za učešće u ovom programu osigurala plaćanje ulazne karte koja će u 2021. godini, prema procjenama EU-a, iznositi oko 1,5 milion eura, s tim da će dio biti finansiran iz fonda IPA - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Horizon Evropa je sedmogodišnji program EU-a, nasljednik programa Horizont 2020. u kojem je Bosna i Hercegovina učestvovala kao pridružena zemlja u periodu trajanja programa od 2014. do 2020. godine. Riječ je o ključnom programu finansiranja EU-a za istraživanje i inovacije s budžetom od 95,5 milijardi eura. Program, među ostalim, finansira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN-a, povećava konkurentnost, olakšava saradnju i jača utjecaj istraživanja i inovacija na razvoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.