Sjednica nije trajala dugo i, prema informacijama koje smo dobili, ekspresno je završena.

Neke od tačaka su prethodno povučene, a riječ je o onima čiji je predlagač Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Ministri iz RS-a čekaju instrukcije kako će glasati o tačkama koje su već odbili

Oborene su tačke koje ministri iz bh. entiteta Republika Srpska nisu prihvatili ni na prošloj sjednici.

Sjednici nisu, iz objektivnih razloga, prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, kao ni Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Turković je jučer na svom Facebook profilu prokomentirala da je zakazana sjednica, po svemu sudeći, nastavak blokade rada koja se sada vrši na drugačiji način, ali sa istim efektom za građane i državu.

Istakla je tada da su na dnevnom redu, između ostalog, neke izuzetno važne odluke o međunarodnim projektima podrške, izmjene određenih pravilnika, informacije. Istovremeno, na dnevnom redu nije bilo nijedne tačke čiji su predlagači ministri iz reda srpskog naroda.

- Dakle, radi se o jednoj gruboj zloupotrebi poslovničkih propisa kojima se faktički glumi i izigrava rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, očito sa nekakvim političkim ciljevima – navela je Turković.