open-navfaktor-logo
search
Ekonomske reforme
Vijeće ministara se pohvalilo usvajanjem važnog dokumenta, koji mora na korekcije
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je usvojilo Program ekonomskih reformi BiH za period 2023-2025. godina. Međutim, javnosti još nije poznat njegov sadržaj iako je saopćeno da se radi o važnom dokumentu, te da je na njegovom usvajanju predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto čestitao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel tokom susreta u Briselu.
21.03.2023. u 21:02
get url
text

Vijeću ministara BiH smo uputili molbu da nam, s obzirom na to da je usvojen na vanrednoj telefonskoj sjednici, pošalju novi Program ekonomskih reformi. 

Odgovoreno je da je ovaj dokument usvojen uz korekcije, koje je predlagač, Direkcija za ekonomsko planiranje, dužan da ugradi. Uputili su nas da se stoga obratimo Direkciji za ekonomsko planiranje. 

- Dokument se tehnički uređuje, nakon toga će se postaviti na našu oficijelnu web stranicu, gdje će biti dostupan svima - odgovorili su nam iz Direkcije.

Iz Vijeća ministara BiH nakon vanredne telefonske sjednice saopćeno je da je Program ekonomskih reformi 2023-2025. izrađen prema smjernicama Evropske komisije. Navedeno je da je fokus na 25 reformskih mjera, te da strukturne reforme uključuju upravljanje javnim finansijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, prometa, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne zaštite i inkluzije te zdravstvene zaštite.

Šta konkretno sve to obuhvata i znači, bit će poznato nakon što usvojeni program bude i objavljen.

Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, ima obavezu da izradi svake godine Program ekonomskih reformi za trogodišnji period i dostavi ga Evropskoj komisiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.