open-navfaktor-logo
search
Davanje zekata
Vijeće muftija odlučilo o visini nisaba za ovaj ramazan
Mina
22.03.2024. u 10:10
get url
text
Rijaset Islamske zajednice u BiH
Rijaset Islamske zajednice u BiH
Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku o visini nisaba za ramazan, pa tako on iznosi 10.800 KM, odnosno 5.530 eura ili 5.960 američkih dolara.
Nisab je određena vrijednost ili količina imovine koju fizička ili pravna osoba treba posjedovati tokom godinu dana da bi podlijegala obavezi zekata.
Nisab podrazumijeva vrijednost ili količinu imovine koja prelazi osnovne životne potrebe, kao što su hrana, odjeća, kuća, stan, prijevozno sredstvo i osnovna sredstva za poslovanje i troškovi vezani za pobrojano.
Vijeće je također odlučilo da i ove godine iznos sadekatul-fitra (vitri) za ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM.
Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.
FOTO: Mina
Iznos sadekatul-fitr je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.
Davanje sadekatul-fitra veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima.
Musliman je dužan dati sadekatul-fitr za sebe i članove svoje porodice.
Stav Vijeća muftija je da se punina intencija propisa sadekatul-fitra i zekata ostvaruje samo institucionalnim prikupljanjem u Fond Bjetul-mal i njihovom institucionalnom distribucijom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.