open-navfaktor-logo
search
Narušavanje stabilnosti
TIBiH o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost
AUTOR: Faktor
19.04.2024. u 14:53
get url
text
NSRS
NSRS
Transparency International u Bosni i Hercegovini smatra da vladajuća većina u Republici Srpskoj usvajanjem Izbornog zakona RS, koji je suprotan Ustavu BiH, Izbornim zakonom BiH i Aneksu 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokušava stvoriti paralelnu izbornu administraciju i spriječiti provođenje legalnih izbora. Takvim potezom se, ocjenjuju, stvara pravna nesigurnost i haos te ugrožava stabilnost u cilju očuvanja vlastite kontrole nad izbornim procesom i institucijama.
Autoritarni režim usvajanjem Izbornog zakona RS izašao je, kako ističu, iz okvira pravnog poretka BiH, a Zakonom o imunitetu legalizovao je stavljanje nosilaca ključnih izvršnih i zakonodavnih funkcija iznad zakona, te tako potpuno ugrozio temeljni princip vladavine prava.
- Umjesto unapređenja postojećeg zakonskog okvira i otklanjanja nedostataka koji su u prethodnom periodu omogućili sistemsku izbornu krađu, sada su na sceni ne samo blokade izborne reforme, već i uvođenje paralelnog izbornog sistema i donošenje zakona, kojima je jedini cilj opstanak vladajuće strukture na vlasti i osiguranje potpune nekažnjivosti u tom procesu. Zbog svega navedenog, usvajanje Izbornog zakona RS-a predstavlja pokušaj da se pravnim nasiljem spriječi održavanje legalnih izbora i iskazanje izborne volje građana - naveli su.
Narodna skupština RS-a je sinoć, podsjećaju, usvojila i prijedlog Zakona o imunitetu RS-a a TI BiH je još ranije upozorio da ovakvo rješenje otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje krivičnih djela korupcije koja počine najviši zvaničnici. Ovakav zakon bi, naglašavaju, amnestirao nosioce najodgovornijih izvršnih funkcija krivičnog procesuiranja za bilo kakva djela koja počine "iz svoje nadležnosti" što je suprotno svim međunarodnim standardima.
- Oba zakona mogu imati nesagledive posljedice na elementarna ljudska prava građana da biraju i budu birani, ali i posljedice u smislu legalizacije neograničene samovolje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti. Ništa manje opasne posljedice ovih zakona nisu ni sa aspekta pravne sigurnosti i narušavanja stabilnosti Bosne i Hercegovine, saopćio je TIBiH ističući da režim u RS-u ovim uvodi BiH u opasnu neizvjesnost.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.