open-navfaktor-logo
search
Predmet upućen Zajedničkoj komisiji
Vijeće naroda RS-a bez saglasnosti o izboru "novopečene Bošnjakinje" Dragane Čavke u UO RTRS-a
AUTOR: B. S.
20.06.2024. u 14:11
get url
text
Dragana Čavka
Dragana Čavka
Vijeće naroda RS-a na današnjoj sjednici nije postiglo saglasnost u vezi s odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na izbor člana Upravnog odbora RTRS-a Dragane Čavke.
- Budući da na sjednici Vijeća naroda RS-a nije postignuta saglasnost u pogledu navedene odluke, predmet je upućen Zajedničkoj komisiji NSRS-a i Vijeća naroda - saopćeno je danas.
Dragana Čavka je na sjednici NSRS-a održanoj u maju, imenovana na mjesto člana Upravnog odbora RTRS-a iz reda bošnjačkog naroda.
Čavka je nacionalnu pripadnost promijenila iz srpske u bošnjačku neposredno prije konkursa.
Ona je član Socijalističke partije koju vodi Petar Đokić, a koja je dugogodišnji partner u vladajućoj koaliciji ovog entiteta. Ranije se prezivala Ristić, a bila je pjevačica u jednom lokalnom bendu, kao i pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a, a potom i Ministarstvu finansija RS-a.
Nakon njenog izbora u UO RTRS-a uslijedile su brojne reakcije, a generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić je izjavio da je njega sramota zbog ovog imenovanja, dok je šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak istakao da se iz listinga glasanja u NSRS-u jasno vidi da su svi prisutni zastupnici SNSD-a glasali za "novopečenu Bošnjakinju".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.