open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo finansija
Vijeću ministara BiH dostavljen Dokument okvirnog budžeta, nacrt budžeta za 2022. još čeka
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dostavilo je jučer Dokument okvirnog budžeta (DOP) za period 2022-2024. godina Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u proceduru usvajanja, saopćio je danas Ured ministra finansija i trezora BiH.
24.05.2022. u 10:51
get url
text

Ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da očekuje da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD odbili da se naloži Vijeću ministara da donese odluku o finansiranju izbora

Nakon što Vijeće ministara usvoji nacrt budžeta, on se dostavlja ustavnom predlagaču, a to je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje utvrđuje prijedlog budžeta, nakon čega ga na konačno usvajanje upućuje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM, od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865,5 miliona KM, a ostatak su vlastiti prihodi - navedeno je u saopćenju.

Ranije je kolegij Vijeća ministara BiH dogovorio da državni budžet bude pripremljen do 25. aprila.

Budžet je potreban i radi finansiranja Općih izbora zakazanih za 2. oktobar. Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u više navrata su istakli da je rok do kojeg su trebala biti osigurana sredstva za izbore bio 19. maj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.