open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
HDZ i SNSD odbili da se naloži Vijeću ministara da donese odluku o finansiranju izbora
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije danas na hitnoj sjednici usvojio zaključak kojim se se obavezalo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da u roku od 24 sata donese odluku o odobravanju i raspodjeli 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za održavanje Općih izbora 2022.
23.05.2022. u 14:44
get url
text
Dom naroda PSBiH
Dom naroda PSBiH

Protiv je bilo osam delegata, i to po četiri iz FBiH i iz RS-a. Imajući u vidu raspravu te činjenicu da su hitnu sjednicu i ovaj zaključak predložili delegati Kluba Bošnjaka, može se zaključiti da su protiv bili delegati iz HDZ-a i SNSD-a.

VEZANI TEKST - Dom naroda: Majkić krivi Bošnjake, međusobne replike Čovića i Izetbegovića

Prethodno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o dodjeli dijela viška akumuliranih prihoda iz prošlih godina za provedbu Općih izbora jer su ministri iz HDZ-a BiH bili protiv takvog dnevnog reda. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) je ustvrdio da je takva odluka nezakonita.

S druge strane, budžet institucija Bosne i Hercegovine nije usvojen, zbog čega je CIK i predložio dodjelu akumuliranog viška prihoda.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) kazala je danas da nije bilo potrebe za ovom sjednicom i da je jedini pravi put za finansiranje izbora donošenje budžeta. 

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZBiH) rekla je da bi Vijeće ministara BiH prekršilo zakon usvajanjem predložene odluke kakvu je CIK predložio.

Delegat Amir Fazlić (SDA), pojašnjavajući razloge zahtjeva za hitnom sjednicom i predložene zaključke Kluba bošnjaka, kazao je da je CIK predložio odluku o dodjeli akumuliranog viška prihoda po uputama Ministarstva finansija i trezora BiH, koje je pak potom na nju dalo negativno mišljenje.

- Ured za zakonodavstvo nije navelo da je odluka nezakonita – dodao je Fazlić.

Rekao je da je iz izvještaja o izvršenju budžeta vidljivo da raspoloživi neraspoređeni višak prihoda iznosi oko 39 miliona KM i da on ulazi kao prihod budžeta. Istakao je da podaci iz prvog kvartala ove godine pokazuju da su prihodi za oko 22 miliona KM veći od rashoda.

Između ostalog, Fazlić je pitao i zašto ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda nije, ako se poziva na vladavinu prava, sačinio zakonsku odluku u rokovima i predložio je Vijeću ministara BiH kako bi bila osigurana sredstva za izbore.

Nikola Špirić (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, ustvrdio je da je izbora biti i da će se sredstva pronaći. Pominjao je posuđivanje novca iz entiteta, na šta je reagirao delegat Munib Jusufopvić (SBB) istakavši da je po zakonu država dužna osigurati novac i niko drugi.

VEZANI TEKST - Nema novca za izbore: CIK poništio nekoliko nabavki, nedostaje ljudi, prozvani Bevanda i Tegeltija

Delegatima se obratio i ministar Bevanda koji je, između ostalog, ponovio da je CIK predložio odluku koja nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

- Akumuliranih sredstava ima 34 miliona KM za 2020. Oni se akumuliraju iz godine u godinu otkad je budžeta BiH, prenose se i imaju namjenu koja se utvrđuje budžetom. Ono što ne može preko globalnog okvira, ne može. Ono što je u globalnom okviru daje Predsjedništvo – dodao je Bevanda.

Dodao je da cijene da CIK nije na adekvatan način razumjelo sugestije Ministarstva finansija.

- Sugerirano je da sredstva iz 2020. ne mogu biti stavljena na raspolaganje bez odluke Vijeća ministara, a ne da ne mogu nikako – dodao je Bevanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.