open-navfaktor-logo
search
Savjeti ljekara
Visoka vlaga u zraku i sparina utječu na zdravlje: Iz Hitne pomoći upozoravaju na česta kolabiranja građana
Promjenljivo vrijeme, dosta visoka vlažnost zraka, poprilično visoke temperature i izostanak vjetra uzrokovali su da se ovih dana mnogi loše osjećaju.
04.06.2023. u 11:19
get url
text

U Zavodu za hitnu pomoć Kantona Sarajevo kažu kako je raznovrsna patologija, zbog koje građani ovih dana traže pomoć ljekara, a najčešća su neurološki i problemi sa srcem, povišen, ali i nizak pritisak, respiratorne tegobe, uglavnom izazvane alergijama na polen, ugrizi krpelja, česta kolabiranja...

Dr. Edin Jusufbegović dodaje kako ne pamti gore proljeće, u smislu da je teško vrijeme utjecalo da se i zdravi osjećaju loše.

- Ljudi se žale da su slomljeni, izmoreni, malaksali, loše spavaju, prekomjerno se znoje... Česta nam dovoze ljude koji nasred ulice kolabiraju. Nespremni izlaze iz kuće, bez doručka i dovoljno tekućine koju treba unositi tokom cijelog dana. Naročito se to odnosi na starije koji inače slabije piju tečnost. To je razlog što pritisak pada, a onda to dovodi do kolabiranja - kaže Jusufbegović.

Kako bi lakše podnijeli nepovoljne vremenske prilike Jusufbegović hroničnim bolesnicima savjetuje da se pridržavaju preporuka svojih ljekara, redovno uzimaju terapiju, smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

Ostalim građanima savjetuje da se redovno hidriraju, najbolje običnom vodom, redovno unose obroke, ali da paze šta jedu.

Najbolje je, kaže, unositi laganija jela bogata voćem i povrćem, a izbjegavati brzu hranu i gazirane napitke.

Proljeće je i vrijeme ugriza krpelja, ali su mnogi u dilemi - da li ga smiju sami ukloniti ili otići do prve ambulante?
Jusufbegović kaže kako treba postupiti prema svjetskom protokolu.

- Ako osoba može sama izvaditi krpelja, onda to treba uraditi te poslije pratiti mjesto ugriza. U slučaju da se pojavi bilo kakva promjena treba otići ljekaru. Ukoliko tom prilikom ne izvadite cijelog ektoparazita (vanjski parazit) ne trebate paničiti. Prema svjetskim protokolima trebate pratiti to mjesto, jer će ostatke organizam sam eliminirati. Međutim, naši građani se u takvim slučajevima uspaniče iako nema razloga za to. Za sve one koji to ne mogu sami uraditi, neka odu kod ljekara. Moja preporuka bi bila za sve one koji dolaze u prirodu da glavu, ruke, noge zaštite odjećom i izbjegavaju vlažna područja, jer se krpelji baš tamo nastanjuju - kazao je Jusufbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.