open-navfaktor-logo
search
Brzi odgovor
Vježba: Pogledajte kako su suzbijeni protesti na Sarajevskom aerodromu
Tokom vježbe simulirana i akcija neutralizacije eksplozivne naprave, odnosno provjera i uklanjanje napuštenog - opasnog prtljaga, te pružanje pomoći unesrećenim.
10.10.2019. u 16:57
get url
text

Međunarodni aerodrom Sarajevo i ove godine je uzeo bitno učešće u vježbi “Brzi odgovor 2019” kojom je noćas simulirana akcija suzbijanja protesta na lokalitetu MAS, akcija neutralizacije eksplozivne naprave, odnosno provjera i uklanjanje napuštenog - opasnog prtljaga, te pružanje pomoći unesrećenim.

U sklopu vježbe sazvan je i aerodromski krizni tim, koji je rukovodio i koordinirao svim aktivnostima.

Podsjećamo, vježba „Brzi odgovor“ je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR da izvrši brzo pojačavanje svojih snaga u BiH dijelom svojih rezervnih snaga, koje su u stanju visoke pripravnosti. Vježba se provodi u saradnji sa institucijama i organima BiH i organima za provedbu zakona.

{$galerijaFotografija}

Cilj vježbe je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije, te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Tokom vježbe preuzete su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih obavještenja, zasjedanje nadležnih timova, informisanje nadležnih službi i institucija, te izdavanje potrebnih uputstava.

Vježba je ocijenjena uspješnom.

aerodrom23.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.