open-navfaktor-logo
search
Ahatović poručuje
Vježbe MUP-a RS-a su Dodikova vojna provokacija, ne treba nasjedati i davati mu opravdanje
MUP entiteta Republika Srpska danas organizira dvije vojne vježbe na Jahorini i kod Mrkonjić Grada u trenucima najveće političke krize od kraja rata pa naovamo. To se nikako drugačije ne može tumačiti nego kao otvorena vojna provokacija kako organima države Bosne i Hercegovine, tako i bacanje rukavice u lice međunarodnoj zajednici i njenim instrumentima za stabilizaciju mira - kaže za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović. 
22.10.2021. u 11:28
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik izgradio paravojsku: Četnički pokret, 120.000 lovaca i Žandarmerija do zuba naoružana

 

Ove vježbe, pojašnjava on, opovrgavaju političke izjave iz entiteta RS u vezi s očuvanjem mira i traženjem mirnog rješenja za prevazilaženje političke krize jer je ovaj potez čista demonstracija sile.

- Upozoravao sam na razvoj vojnih kapaciteta MUP-a RS-a na koji je potrošeno više od 50 miliona KM, na sistem vojne obuke koji se vješto kamuflira iza postojanja Žandarmerije MUP-a RS-a. Ukazivao sam na nabavku vojnog formacijskog naoružanja i opreme, na povezivanje sa sigurnosnim metodama Ruske Federacije preko asistencije u obuci specijalnih sastava MUP-a RS-a. Sve ćemo to sad imati priliku da vidimo u ove dvije čisto vojne vježbe iako se one definiraju kao policijske - navodi Ahatović.  

Sistem sigurnosti ne toleriše postojanje paralelizama, upozorava nadalje on, jer je paralelna sigurnosna struktura uvijek podložna manipulaciji i narušavanju mira i stabilnosti zemlje.

- U tom kontekstu alternativa oružanim snagama BiH se gradi strpljivo od 2016. godine, kada je ako se sjećate održana zajednička vojna vježba policija Srbije i RS-a "Drina 2016". U vježbi je tada učestvovalo oko 200 pripadnika dvije policije, oko 50 vozila, pet letjelica i pet plovila. Dakle, vježbano je koordinirano djelovanje koje i danas traje. Prije desetak dana, 01.10.2021. pripadnici Žandarmerije MUP-a RS-a su na vojnim poligonima u Srbiji završili obuku na korištenju DUBS - daljinski upravljivih borbenih stanica koje su nabavljene za borbena oklopna vozila "despot". Ako tome pridodamo paravojne formacije RČP-a i po zvaničnim statističkim podacima oko 120.000 cijevi pješadijskog naoružanja koje se legalno skriva pod firmom namjene za lov, bez pripadnika OSBiH koji bi eventualno pristupili Dodikovoj vojsci vi već imate kostur kompletne vojne organizacije - podsjeća ovaj vojni analitičar. 

VEZANI TEKST - MUP RS-a najavio dvije vježbe za petak; Komšić: To je provokacija s ciljem proizvodnje konflikta

 

Sva saradnja i obuka sa vojnim i policijskim sastavima Srbije je skoro besplatna, što je kada se kombinuje sa Dodikovim političkim kursom secesije jasan znak da se već dugo namjerno i direktno podriva sigurnosni sistem BiH.

- Zato je Vučić oprezan i zato se iz Beograda apeluje da se tri naroda dogovore u skladu sa Dejtonom jer još nije vrijeme i nema pravog razloga da se Srbija pod patronatom Rusije umiješa, bilo u konflikt, bilo u pregovore. Beograd se nakon dešavanja na granici, gdje je reakcija KFOR-a rekla sve, boji reperkusija po status Kosova i reakcije međunarodne zajednice koju je Vučić i najavio rekavši da je upitno postojanje entiteta RS. 

Da budemo na čisto, sa rušiteljima ustavnog poretka i političkog sistema zemlje pregovarati može samo Tužilaštvo BiH i to o njihovom dobrovoljnom javljanju po pozivu da se da izjava ili da se pritvore i ništa više od toga. Međunarodna zajednica ima mandat da djeluje u cilju očuvanja mira u BiH i neka oni rade svoj posao, a institucije sistema države BiH treba da rade svoj posao. Na provokacije ne treba nasjedati i davati tako opravdanje Dodiku za sve što radi, ali treba biti spreman da se djeluje u cilju očuvanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta sa ili i bez asistencije međunarodnog faktora u BiH. Svima treba da bude jasno da se niko u BiH ne boji zbog Dodikovog zveckanja oružjem - zaključuje Ahatović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.