open-navfaktor-logo
search
Doneseni zaključci
Vlada FBiH o rješavanju problemu osoba sa invaliditetom: Parlament da razmotri zakon dostavljen u oktobru
Vlada FBiH zatražila je danas od Parlamenta FBiH da poduzme aktivnosti s ciljem razmatranja i usvajanja Nacrta zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške za osobe sa invaliditetom u FBiH koji je dostavljen još u oktobru prošle godine.
09.02.2023. u 16:44
get url
text

VEZANI TEKST - Osobe s invaliditetom na protestima poručile: S poteškoćama se možemo nositi, ali s nepravdom ne

Ovim zakonom se, kako je saopćeno nakon sjednice Vlade FBiH, predviđa značajno poboljšanje materijalnog položaja najteže onesposobljenih osoba ove populacije, koji zbog svog invaliditeta od 90 posto i 100 posto ne mogu pronaći adekvatan posao i tako si osigurati egzistenciju. 

- Aktivnosti Vlade Federacije od 2009. godine imaju za cilj materijalno osiguranje osoba sa invaliditetom s najtežim oblicima oštećenja. Za osobe sa nižim stepenom tjelesnog oštećenja potrebno je osigurati prioritetno zapošljavanje pod općim i posebnim uvjetima, penzionisanje pod povoljnijim uslovima, adekvatnu zdravstvenu zaštitu kroz jednak tretman kod prava na liječenje i ortopedska pomagala i slično. Stoga je ovaj zakon, koji je Vlada FBiH utvrdila na sjednici početkom oktobra protekle godine, u formi nacrta upućen u parlamentarnu proceduru.

S ciljem rješavanja problema osoba sa invaliditetom, resorno ministarstvo je opredjeljenje Vlade da se pomogne ovoj populaciji, ponovilo i na nedavnom sastaknu s predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom (OSI) u FBiH - navedeno je u saopćenju.

Također, Vlada FBiH je pozvala vlade kantona da razmotre mogućnosti donošenja i usvajanja propisa za izjednačavanje prava na ortopedska pomagala za sve osobe sa invaliditetom, bez obzira na način i okolnosti sticanja invaliditeta.

U informaciji Ministarstva rada i socijalne politike FBiH o ovom pitanju, s kojom se danas upoznala Vlada, istaknuto je i da je u toku uspostava Jedinstvenog registra djece s posebnim potrebama.

- Kada je riječ o ortopedskim pomagalima i izjednačavanju korištenja ovog prava ocijenjeno je da ovo pitanje treba realizirati u saradnji s kantonima, koji osiguravaju prava na ortopedska pomagala. Opredjeljenje Vlada Federacije je da na zakonski način budu uređena sva pitanja bitna za osobe sa invaliditetom, a kako bi se unaprijedio status ove populacije - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.