open-navfaktor-logo
search
Ispravan ili ne
Vlada RS-a od Agencije za lijekove BiH nije tražila analizu kisika, ona koja je urađena nije validna
Radovan Višković, premijer Republike Srpske, jutros je saopćio kako afera "Kisik" nije postojala niti postoji, kao i to da su rezultati testiranih uzoraka kisika u UKC-u RS-a pokazali da je on ispravan.
30.09.2021. u 13:49
get url
text

Premijer RS-a, između ostalog, kazao je kako je uzorak uzet 28. septembra pokazao da je čistoća 99,90 na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92 posto.

- Ovo znači puno bolje nego što je i zakonom propisano da bismo nešto tretirali kao lijek i nazvali ga kisikom koji se koristi u zdravstvu jer je mininalna čistoća 99,5 - rekao je Višković.

Analiza iz druge države nije validna

Višković je, između ostalog, podvukao i da je odgovornost za aktuelnu situaciju na Agenciji za lijekove BiH, te ih upitao zašto sami nisu uzeli uzorke i uradili analizu.

VEZANI TEKST - Dragojević-Stojić: Višković pokušava građane napraviti ludima, analizu nije radila ovlaštena laboratorija

- Zato što su znali da će biti ovakvi rezultati. Vlada RS-a će pripremiti krivične prijave protiv svih koji su prouzrokovali štetu zdravstenom sistemu RS-a i ljudima koji su u toku tzv. afere koristili kisik i imali probleme zbog te priče koja se nametala u javnosti. Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi - dodao je Višković.

Premijer RS-a istakao je i to da Agencija nema laboratorije, da nije uzimala uzorke, te da uzimaju samo certifikate proizvođača i postavio pitanje zašto nije uzet i certifikat TGT Tehnoplina od italijanskog Sola.

Iz Agencije su za Faktor kazali kako Vlada RS-a od njih nikada nije tražila analizu kisika koji je korišten u UKC-u Banja Luka i drugim bolnicama u RS-u. Osim toga, dodali su i kako u našoj državi nije validna takva analiza ukoliko je urađena u drugoj laboratoriji koja nije u sklopu Agencije.

Prema Pravilniku Agencije za lijekove BiH, koji je usaglašen sa evropskim direktivama za lijekove, samo ovlaštena laboratorija može raditi ovakvu vrstu kontrole i po zakonu je za to nadležna Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

VEZANI TEKST - Višković: Kisik je ispravan, čistoće 99,9 posto, afera ne postoji

Odgovarajući na pitanje da li se i na koji način kisik kontroliše prije ulaska u zdravstvenu ustanovu, iz Agencije su kazali kako je regulativa koja se odnosi na kontrolu lijekova predviđena Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima i Pravilnikom o kontroli lijekova.

- Nadležnost za kontrolu zakonitosti rada zdravstvenih ustanova imaju entitetski zdravstveni inspektori – istakli su.

U medijima je ranije objavljena fotografija rješenja koje je Agencija izdala firmi TGT Tehnogas dozvolu za stavljanje lijeka u promet, međutim, iz ove institucije pojasnili su da se u tom slučaju radi o dozvoli za stavljanje lijeka u promet, kojom se stječe pravo zastupnja navedenog lijeka u BiH.

FOTO: Srna

- To nije dozvola za promet naveliko, niti dozvola za proizvodnju lijeka medicinski kisik. Znači, govorimo o tri različite dozvole – naglasili su iz Agencije.

Teške optužbe

Cijela afera oko kisika koji se koristio u UKC-u Banja Luka, a kako je kasnije utvrđeno i u drugim bolnicama u RS-u, započela je prije šest dana kada je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, iznio teške optužbe o navodnim zloupotrebama koje su učinjene tokom nabavke medicinskih sredstava i lijekova u toj zdravstvenoj ustanovi.

VEZANI TEKST - Za uvoz kisika u BiH ne treba dozvola, ali korištenje kao lijeka mora odobriti Agencija

On je, između ostalog, naveo i kako ima dokumente koji potvrđuju da je ovoj zdravstvenoj ustanovi isporučivan tehničko-industrijski kisik, umjesto medicinskog kisika.

- Na UKC RS-a dolazi kisik bez licenci, bez atesta, bez kontrole serije i bez papira koji potvrđuju o kojem kisiku se radi i kakve kvalitete. Šta se stvarno nalazi u tim bocama, ne želim da insinuiram, ali ta firma to ne može da radi. Nema je u registru za takve vrste poslova - kazao je Stanivuković i naveo kako je kisik isporučivala firma TGT Tehnoplin iz Laktaša, čiji direktor je Stanislav Čađo, bivši ministar MUP-a RS-a.

Nedugo nakon toga, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je zabranila proizvodnju i promet tog gasa. Inspektori Agencije 27. septembra izvršili su kontrolu u toj firmi te su konstatovali proizvodnju kisika, iako TGT Tehnogas nije registrovan za prodaju medicinskog kisika – lijeka, niti za njegovu proizvodnju.

VEZANI TEKST - Agencija za lijekove BiH objasnila zašto rezultati analize kisika nisu validni: Da li su zakoni jednaki za sve? 

Interesantno je to da je uzorak kisika iz UKC-a Banja Luka za testiranje, koji je okarakterisan kao ispravan, uzet 28. septembra, odnosno pet dana nakon što je Stanivuković iznio svoje optužbe, te dan nakon zabrane koja je izrečena TGT Tehnogasu. Šta se u međuvremenu dešavalo i kakav kisik su primali pacijenti prije Stanivukovićevih optužbi, nije poznato. Prema podacima Agencije, jedina koja ima dozvolu za promet kisikom kao lijekom, odnosno medicinskom kisikom, je firma Messer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.