open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
Vlada RS-a odbacuje odluke Ustavnog suda BiH, zaštititi prava i interese RS-a
Vlada Republike Srpske održala je danas, u Banjoj Luci, 4. posebnu sjednicu, na kojoj je donijela Zaključak kojim je usvojila Informaciju u vezi sa aktom predsjednika RS-a od 3. marta ove godine.
13.03.2023. u 15:36
get url
text

- Vlada RS-a, polazeći od privrženosti RS-a Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, smatra neprihvatljivim odluke Ustavnog suda BiH kojom se podrivaju nadležnosti RS-a i urušavaju egzistencijalne osnove njenog postojanja.

Vlada zadužuje sve institucije izvršne vlasti RS-a da pri izvršavanju svojih nadležnosti dosljedno poštuju i pridržavaju se Zaključaka Narodne skuštine RS-a vezanih za informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH br. 02/1-021-144/20 od 17.02.2020. godine ("Službeni glasnik RS-a", broj 61/20) - saopćila je Vlada RS-a.

Također, dodaju, Vlada preporučuje Pravobranilaštvu RS-a i Upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS-a, da kod svih postupaka u upravnim stvarima vezanim za građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume ili šumsko zemljište, a gdje su stranke u postupcima nosioci svojine javnog prava (RS, jedinica lokalne samouprave, javno preduzeće, javna ustanova ili druge javne službe koji su nosioci svojine javnog prava) sva sporna pitanja rješavaju sporazumno.

- Vlada RS-a preporučuje Pravobranilaštvu Republike Srpske da u skladu sa zakonskim nadležnostima, nastavi preduzimati aktivnosti radi zaštite i ostvarivanja imovinskih prava i interesa zastupanih subjekata, u skladu sa ovim zaključcima. Vlada nalaže Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da izvrši sveobuhvatnu analizu Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu i predloži Vladi RS-a dalje postupanje u ovim oblastima - saopćili su.

Na današnjoj sjednici, kako je saopćeno, Vlada RS-a zadužila je Generalni sekretarijat Vlade RS-a da, u saradnji sa resornim ministarstvima i akademskom zajednicom, pripremi Informaciju o zaštiti prava i interesa RS-a povodom djelovanja Ustavnog suda BiH, koja će se dostaviti Narodnoj skupštini RS-a, na razmatranje.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom njegovog donošenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.