open-navfaktor-logo
search
Nakon nedavnog štrajka
Vlada RS-a prelomila: Zaustavljen rast plaća sudija i tužilaca, posebne naknade administraciji
AUTOR: B. S.
25.04.2024. u 15:52
get url
text
Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama sudija i javnih tužilaca u ovom entitetu po hitnom postupku.
- Predloženim izmjenama i dopunama pristupilo se nakon detaljne analize trenda rasta plaća nosilaca pravosudnih funkcija. Ako bi se nastavio trend povećanja plaća, uvjetovan primjenom člana 6. važećeg zakona, zasigurno bi doveo do značajnog nesklada u plaćama između nosilaca pravosudnih funkcija s jedne strane i svih drugih budžetskih korisnika s druge strane - saopćeno je iz Vlade.
Izmjene su urađene na način da se poveća iznos prosječne bruto plaće iz člana 6. važećeg Zakona sa iznosa od 1.625 KM na iznos od 2.600 KM.
Taj član je do sada glasio da se plaće sudija i tužilaca neće povećavati sve dok prosječna mjesečna bruto plaća u ovom entitetu "ne dostigne ili ne bude veća od 1.625 KM".
Na današnjoj sjednici, Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u institucijama pravosuđa, po hitnom postupku.
- Stvaraju se pretpostavke da se zaposlenima u institucijama pravosuđa mogu isplatiti naknade zbog prirode posla koju obavljaju, radi poboljšanja njihovog materijalnog položaja dok će se visina naknade propisati odredbama posebnog kolektivnog ugovora, za svako radno mjesto, pojedinačno.
Navedeni zakon obuhvata zaposlene u sudovima, javnim tužilaštvima, Pravobranilaštvu, Centru za edukaciju sudija i javnih tužilaca, ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija i Sudskoj policiji RS-a - istaknuto je.
Spomenute izmjene i dopune zakona usljedile su nakon jednomjesečnog štrajka administracije u pravosuđu u RS-u koji je trajao od kraja februara do početka aprila i na koji je tada stavljen privremeni moratorij.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.