open-navfaktor-logo
search
Dogovor sa Vladom
SDS na crnoj listi, 33 radnika ne mogu primiti plaću: Traže se izmjene Zakona o obligacionim odnosima RS-a
AUTOR: B. S.
24.04.2024. u 12:46
get url
text
Vukota Govedarica
Vukota Govedarica
Šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica i zastupnik ove stranke u Narodnoj skupštini RS-a Dragomir Vasić dogovorili su sa predstavnicima Vlade RS-a da se kroz izmjene Zakona o obligacionim odnosima RS-a omogući radnicima SDS-a, stranke koja je na američkoj crnoj listi, da primaju plaću.
Radi se o 33 radnika od kojih je dio na ugovoru na neodređeno, dok je dio angažovan na privremenim i povremenim poslovima. Iako oni lično nisu na crnoj listi, zbog američkih sankcija uvedenih SDS-u, nisu u mogućnosti da preko domaćih banaka prime plaću.
SDS je na američkoj crnoj listi oko 20 godina, a aktuelni zastupnik SDS-a u NSRS-u Dragomir Vasić od jula 2003. godine zbog ovih sankcija nema tekući račun u banci.
NSRS je prošle sedmice usvojio izmjene Zakona o radu RS-a kojim je omogućeno da se funkcionerima iz RS-a, koji su također pod američkim sankcijama, plaće isplaćuju "u koverti", međutim ovim izmjenama nije bilo moguće obuhvatiti radnike SDS-a, kao pravnog lica.
- Ovo nije najbolje rješenje, najbolje bi bilo da SDS nije došao u ovu situaciju, ali to nije bilo našom voljom. Međutim, u ovom momentu to je jedino moguće rješenje. Mi ćemo se danas pismenim putem obratiti Predsjedništvu SDS-a o tome šta smo dogovorili i naredni korak je na predsjedniku i Predsjedništvu stranke da usaglase sa nadležnim Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a - kazao je Govedarica i dodao da će u narednim danima biti precizirani tehnički detalji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.