open-navfaktor-logo
search
Trajno rješenje
Vlada TK izdvojit će novac za grijanje školi Miladije u Tuzli: Od 215 djece 15 ima upalu pluća
Problemi s grijanjem u Osnovnoj školi Miladije u Tuzli traju godinama. Djeca zimi nemaju tjelesni odgoj, a zbog podhlađenosti često su bolesna, pa nerijetko odsustvuju s nastave.
14.03.2022. u 11:06
get url
text

- Trenutno od 215 djece iz škole Miladije 15 ima upalu pluća. Ja sam svoju kćerku prošle sedmice izvela iz bolnice. Kod djece su česte urinarne infekcije, dijareje, a tokom pandemije izostanci su još češći zbog simptoma prehlade. S kvarom na kotlu prošle sedmice sve je kulminiralo - kaže predstavnica roditelja OŠ Miladije Selma Ćosić.

VEZANI TEKST - Osnovna škola Miladije u Tuzli: Roditelji najavljuju protest, temperature u minusu, a grijanja nema

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović primili su danas u sjedištu Vlade TK predstavnice roditelja iz spomenute škole i dogovoreni su konkretni koraci.

- Već sutra ćemo na sjednici Vlade TK imati odluku o izdvajanju 85.000 KM za priključenje škole na sistem centralnog grijanja. Daljnja odgovornost je na direktoru škole koji treba provesti procedure. Nije realno da to bude završeno ove grijne sezone, ali do naredne trebali bismo imati tople učionice - rekao je peremijar Halilagić.

Ministar Omerović istakao je da problem traje godinama i da roditelji godinama dobijaju obećanja koja budu iznevjerena.

- Znamo da postoje problemi u Kalesiji i u Doboj Istoku i radimo da to što prije otklonimo. Zamolio bih roditelje za još malo strpljenja, mi smo tu 15 dana i uspjeli smo da nađemo dogovor za školu Miladije - rekao je Omerović.

Učenici u OŠ Miladije od prošle sedmice su na online modelu nastave, a na direktoru škole je da omogući uvjete za povratak u školske klupe, sve do trajnog rješenja problema.

- U našoj školi postoje dva kotla, jedan je gusani star 35 godina i curio je više puta. Drugi je star 18 godina i on je u ponedjeljak procurio, pokušali su ga zakrpiti i to će biti ponovno pokušano. Ako je potrebno, neka se loži 24 sata da bismo postigli potrebnu temperaturu jer u osam ujutro temperatura mora biti 20 stepeni i tek tada će se učenici vratiti u klupe - poručila je Selma Ćosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.