open-navfaktor-logo
search
Koje je objašnjenje
Vlada TK za 34.000 učenika plaća udžbenike 3,8 miliona, a Vlada KS za 20.000 plaća četiri miliona KM
Učenici osnovnih škola od prvog do devetog razreda u Tuzlanskom kantonu od naredne školske godine imat će besplatne udžbenike, dok će u Kantonu Sarajevo besplatne udžbenike dobiti samo osnovci od petog do devetog razreda.
24.08.2022. u 11:17
get url
text

Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu iznosi 490,7 miliona KM, dok budžet Kantona Sarajevo za 2022. godinu iznosi čak 1.220.787.840 KM, pa se može postaviti pitanje kako to da Tuzlanski kanton koji je najmnogoljudniji kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine finansira udžbenike za sve osnovce, dok Kanton Sarajevo sa duplo većim budžetom od Tuzlanskog kantona finansira udžbenike samo učenicima od petog do devetog razreda.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić pokrenula je inicijativu da se i učenicima od prvog do petog razreda finansiraju udžbenici.

Ministrica za odgoj i osnovno obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je zastupnici Biščević-Tokić na inicijativu odgovorila.

- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, realizira projekat sufinansiranja nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe, koji pohadaju drugi, treći i četvrti razred osnovne škole u školskoj 2022/2023. godini - stoji u odgovori ministrice.

Iz priloženog odgovora da se vidjeti da su svjesno ili nesvjesno izostavljeni učenici prvog razreda osnovnih škola.

U daljem odgovoru stoji:

- Također, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će za sve učenike od petog do devetog razreda javnih ustanova osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo osigurati besplatne udžbenike za školsku 2022/2023. godinu. S obzirom na to da je ova budžetska stavka prvi put predviđena u Budžetu Kantona Sarajevo. Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će se zalagati za to da učenici svih razreda tokom narednih godina budu obuhvaćeni ovim programom, što je trebalo biti uvršteno kao učenički standard mnogo godina ranije - navodi se u odgovoru na inicijativu zastupnice Biščević-Tokić.

Pokušali smo kontaktirati ministricu kako bi pojasnila zašto besplatne udžbenike neće dobiti svi osnovci, ali bezuspješno.

VEZANI TEKST - Vlada TK izdvojila 3,8 miliona KM: Svi osnovci dobit će besplatne udžbenike, distribucija već krenula

Jedini odgovor na ovo pitanje, ministrica je djelimično dala u odgovoru zastupnici Biščević-Tokić, gdje je kazala da je ova budžetska stavka
prvi put predviđena u budžetu Kantona Sarajevo. To bi, čini se, prema ministrici trebalo biti opravdanje zašto će bez besplatnih udžbenika ostati učenici od prvog do petog razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. 

I nakraju najzanimljiviji podatak: Vlada Kantona Sarajevo za učenike pet razreda osnovnih škola, njih oko 20.000, udžbenike će platiti četiri miliona KM. Vlada Tuzlanskog kantona će udžbenike za osnovce svih devet razreda, njih oko 34.000 koliko ih ima u TK prema informacijama resornog ministarstva, platiti 3,8 miliona KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.