open-navfaktor-logo
search
Sa saveznicima i partnerima
Vojni obavještajci OSBiH na vježbi "Defender Europe 2023"
Na području Republike Hrvatske provode se tri međunarodne vojne vježbe na kojima učestvuju pripadnici Hrvatske vojske zajedno sa saveznicima i partnerima.
01.06.2023. u 17:52
get url
text

Riječ je o vježbama Immediate Response 23, Astral Knight 23 i Laufer 23, koje se provode krajem maja i početkom juna, u okviru skupa vježbi pod nazivom DEFENDER 23 u organizaciji Komande američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAREUR-AF) i Komande američkih zračnih snaga za Evropu i Afriku (USAFE-AFAFRICA).

Vježbe se provode u cilju daljnjeg razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera, ističu iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske. 

Uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske, na teritoriji Hrvatske u ove tri vježbe učestvuju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Crne Gore, Kosova, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, SAD-a te vojni obavještajci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Međunarodna vojna vježba Laufer 23 vezana je uz vježbu Immediate Response 23 tako što će pružati obavještajnu podršku kroz prikupljanje i distribuciju obavještajnih podataka. U vježbi učestvuju države članice Američko-jadranske inicijative (A5), a nositelj je Obavještajna pukovnija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.