open-navfaktor-logo
search
Put pacijenta u KS
Vranićev pravilnik: Spisak privatnih ustanova gdje mogu otići pacijenti ne postoji, kad se plaća pregled
Početkom septembra Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo donio je Pravilnik o zdravstvenim uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja za određene zdravstvene usluge.
27.11.2022. u 21:17
get url
text

Po Pravilniku, pacijenti koji u javnim zdravstvenim ustanovama čekaju duže od 30 dana na magnetnu rezonancu, CT, ultrazvuk srca, onkološke, radiološke, patohistološke nalaze, mogu ih obaviti u privatnim ustanovama.

Ovjerena uputnica

Pacijent sa sobom mora imati uredno ovjerenu uputnicu na kojoj se vidi da na određeni pregled čeka duže od 30 dana.

U telefonskom razgovoru saznajemo da neke privatne poliklinike i ordinacije više od mjesec dana primaju pacijente koji u javnim ustanovama na određene preglede čekaju duže od 30 dana.

No spisak takvih privatnih zdravstvenih ustanova nismo mogli dobiti.

Prim. dr. Mirsad Đugum, vlasnik poliklinike Atrijum, kaže kako spisak niko nema, jer ne postoji!

Prim. dr. Mirsad Đugum

- Ostavljeno je pacijentu da sam izabere u koju zdravstvenu ustanovu će otići. Nema takvih ustanova puno u Kantonu Sarajevo. Primjera radi, CT dijagnostiku u kantonu pružaju tri ili četiri ordinacije. Ultrazvuk srca ima otprilike desetak privatnih ustanova, a magnetnu rezonancu samo dvije. Mnogi već znaju u kojoj privatnoj ustanovi mogu koju dijagnostičku proceduru uraditi - objašnjava Đugum.

Poliklinika Atrijum od početka oktobra prima pacijente koji na određene preglede u javnim ustanovama čekaju duže od 30 dana.

Kada je riječ o plaćanju, Đugum ističe kako zdravstveni osiguranici ne plaćaju poliklinici, jer se svi troškovi pregleda vlasniku privatne ustanove refundiraju od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

VEZANI TEKST - Vranić kaže da pacijenti u KS neće plaćati usluge; privatne ustanove: Nama platite, pa se Zavodu obratite

Ali takav slučaj nije u drugim privatnim zdravstvenim ustanovama.

U poliklinici Eurofarm navode kako svaku dobijenu zdravstvenu uslugu osiguranik plaća poliklinici.

- Kod nas se može izvršiti pregled, ali pacijent refundaciju sredstava traži preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Mi još uvijek sa Zavodom nismo sklopili takvu vrstu ugovora da oni nama refundiraju troškove - kažu u poliklinici Eurofarm.

U poliklinici "Dr. Al-Tawil", kako nam rekoše uposleni u telefonskom razgovoru, "do prošlog mjeseca primali su pacijente sa uputnicom, a onda je Zavod odbio refundaciju".

- To više ne radimo. Sada pacijent nama plaća, mi izdamo račun, a onda on refundaciju traži od Zavoda. Isto je, došli sa uputnicom ili ne, trebate platiti - pojasnila je uposlenica poliklinike "Dr. Al-Tawil".

Rok za refundaciju 

U poliklinici "Moja klinika" pacijenti mogu uraditi ultrazvuk srca, ali ne i magnetnu rezonancu i CT. Kažu "kako je do sada pacijent plaćao zdravstvenoj ustanovi dobijenu uslugu, te da nisu sigurni hoće li se i kada po tom pitanju nešta mijenjati".

Prema Pravilniku, Zavod je dužan u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva izvršiti refundaciju troškova.

Što se tiče cijena pregleda, Đugum ističe kako su one u većini privatnih zdravstvenih ustanova vrlo slične.

Ranije su nam iz Eurofarma kazali kako magnetna rezonanca abdomena košta 330, a da za ultrazvuk srca treba izdvojiti 136 KM.

U poliklinici Dr. Al Tawil magnetna rezonanca je 250, kontrast 80, a nalaz uree i kreatinina 20 maraka na standardnom aparatu. Na novom aparatu cijena je 300 maraka, plus kontrast 80 i urea i kreatinin 20 KM, rečeno nam je ranije u toj poliklinici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.