open-navfaktor-logo
search
"Rastumačio"
Vučić kidiše na imovinu BiH: Pita Amerikance gdje piše u Dejtonu da ona nije entitetska
11.06.2024. u 16:40
get url
text
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
FOTO: Anadolija
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na, kako je naveo, "napade Ambasade SAD-a u Sarajevu", kako je sinoć najavio na društvenim mrežama.
Kako je rekao, bila mu je "interesantna" kritika američke ambasade u Sarajevu o pitanju "svesrpskog sabora", koji je kako kaže, "bio dobro organizovan i održan na radost sveg srpskog naroda".
- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta svi u Srbiji i u BiH i u cijelom regonu jednu sintagmu koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, već smo samo potpisnik, iako bi "duh" upravo tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima" već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH.
Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gdje i otkada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? - naveo je, između ostalog, Vučić.
Rekao je Amerikancima da ne odgovaraju sa "zbog sporazuma o sukcesiji" jer bi to, kako kaže, bilo glupo.
- Sukcesijom se utvrđuju prava i obaveze država članica nastale na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će imovina biti raspoređena unutar jedne od država nastale raspadom Jugoslavije. Molim vas da mi na ovo prosto pitanje odgovorite. Mnogo sam sretan jer ste prihvatili ovu civilizovanu i dobru raspravu i uvjeren sam da će te mi pružiti odgovor. Radujem se - rekao je Vučić.
Ambasada SAD-a u Sarajevu jučer se oglasila povodom poruka poslanih sa "svesrpskog sabora" u Beogradu 8. juna.
- Ovo je opasno. Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za "razdruživanje" RS-a, drugo ima za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - naveli su iz Ambasade.
Podsjetili su da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva entiteta.
- Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom podržavnom tijelu, pravo na secesiju, "razdruživanje" ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS-a. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS-a, žele i zaslužuju - zaključili su iz američke ambasade.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.